|  | 
  
    |  |  |  
    |  | 
        
          | 
          
          ====================================================================Archief 2003-2006  
			- 
          
			Terug naar gezondheid
 
 ====================================================================
 Natuurvoeding, wat is dat nu precies. Natuurvoeding, is dat hetzelfde 
          als biologische voeding?Waar, of bij wie moet ik zijn met mijn vragen?
 Natuurlijk op
          
          www.natuurvoedingsconsulenten.nl
 ====================================================================
 
				
					| 
			
          Onderzoek bevestigt: volwaardige biovoeding 
					biedt meer
 |  
				
					| 
          			
          			Hoe gezond is bio? Dikwijls wordt deze vraag verengd tot het 
					al dan niet aanwezig zijn van schadelijke stoffen of 
					organismen op biologische producten. Denken we maar aan 
					pesticidenresidu’s, mycotoxinen, nitraat, Salmonella… Maar 
					daarnaast spelen ook nuttige stoffen in een voedingsmiddel 
					een belangrijke rol. De meest gekende zijn vitaminen en 
					mineralen. Andere zijn bijvoorbeeld antioxidantia, de 
					natuurlijke bewaarmiddelen. Hierover ontbreekt nog heel wat 
					kennis: wanneer worden ze gevormd, welke functie hebben ze 
					in de plant, welke invloed hebben ze op de gezondheid van de 
					mens…
 
 De juiste werking en de invloed op onze gezondheid van anti-oxidanten 
					is nog niet helemaal duidelijk. Wel worden aan deze stoffen 
					dikwijls kankerwerende en andere positieve eigenschappen 
					toegeschreven. Uit de vergelijkende onderzoeken komt meestal 
					naar voor dat hun gehalte in bioproducten hoger is, waarvoor 
					verschillende wetenschappers de meer natuurlijke 
					productie-methode als reden naar voor schuiven. Als een 
					plant beschermd wordt met synthetische pesticiden, maakt zij 
					minder natuurlijke verdedigingsstoffen aan. Onbewust heeft 
					deze gangbare techniek de kwaliteit van ons voedsel 
					veranderd.
 Belangrijk is ook dat de verdere verwerking van het product 
					op een zo natuurlijk mogelijke manier gebeurt. De conclusie 
					is duidelijk: volwaardige biologische producten bieden het 
					meest.
 Dit artikel werd geschreven voor de Biotheek door Geert 
					Gommers, stafmedewerker Velt.
 |  
          
          ==================================================================== 
          
          ====================================================================Vis goed voor het hart
 
 Het eten van één tot twee keer per week vis, geeft 
			bijna dertig procent minder kans op sterfte door hart- en 
			vaatziekten. Deze gunstige werking wordt toegeschreven aan de 
			visvetzuren in vis die behoren tot de n-3 vetzuren. Deze vetzuren 
			hebben een goede invloed op het hart en de bloedvaten. Onderzoek 
			toont dit gunstige effect van vis op hart- en bloedvaten keer op 
			keer aan.
 
 Alle vissoorten hebben deze beschermende werking. In vette 
			vissoorten zoals makreel, haring, zalm, bokking, heilbot en paling 
			zitten echter meer gezonde vetzuren dan in minder vette vis. 
			Consumptie van 0,2 gram n-3 vetzuren per dag is al voldoende. Dat is 
			70-280 gram vis per week. Hierdoor is één tot twee porties vis per 
			week voldoende. Dit kan zowel magere als vette vis zijn. Er zijn 
			aanwijzingen dat het voor hartpatiënten zinvol is twee keer per week 
			vette vis te eten.
 voedingscentrum
 ====================================================================
 |  
        
          | 
            
              | 
              Wat tips als hulp bij het afvallenverzorgd door onze natuurvoedingsdeskundige:
              Li Kyriakou
 |  
            
              | 
                
                  | 
                    Voor dat u boodschappen gaat doen eerst een volledig 
					ontbijt, lunch of avondmaaltijd eten. Dit om te voorkomen 
					dat u allerlei dingen koopt die niet als maaltijd kunnen 
					dienen, en die er als u honger heeft lekkerder uitzien dan 
					dat ze eigenlijk zijn. 
                    Bepaal ongeveer wat u de komende week wil eten en maak 
                    een boodschappen lijstje. 
                    Ontzeg uzelf niet alles, wanneer u dit wel doet zorgt 
                    dit er alleen voor dat u meer trek krijgt in de dingen die u 
                    normaal gesproken nooit eet. 
                    Sta uzelf iedere dag iets lekker toe. Dit kan een glas 
                    wijn zijn, een stukje chocolade (25 gram), een volkoren 
                    koekje. 
                    Wanneer u de verleiding van een dikmakende ongezonde 
                    snack niet kun weerstaan, eet dan eerst 2 of 3 stuks fruit, 
                    hier mag ook een banaan bij zitten. U zult zien dat de 
                    behoefte naar ongezonde dikmakende etensmiddelen afneemt. 
                    Neem de rest van de dag wanneer er behoefte is aan 
                    zoetigheid gewoon een stuk fruit en bij de behoefte aan iets 
                    hartigs een kop vegetarische soep. 
                    Zorg ervoor dat de maaltijden iets zijn om naar uit te 
                    kijken. Zij moeten dus smaakvol bereid zijn. Met wat 
                    oefening hoeft de bereiding van een maaltijd nog geen half 
                    uur te duren. 
                    Heeft u weinig tijd, maak een pasta of rijst gerecht en 
                    kook voor twee dagen de rijst of pasta. De volgende dag kunt 
                    u er een pasta of rijst salade van maken. 
                    Hoe minder calorieën de maaltijden bevatten, hoe groter 
                    de trek wordt naar calorie- rijke en voedingsstoffen arme 
                    hapjes. Zorg er dus voor dat een maaltijd voedend is. 
                    Maaltijden die rijk zijn aan de juiste voedingsstoffen 
                    (vitamine en mineralen) zorgen ervoor dat lichaam optimaal 
                    blijft functioneren. Gebruik dus veel volkoren producten, 
                    peulvruchten, groenten en fruit. Vermijdt geraffineerde en 
                    bewerkte voedingsmiddelen 
                    Neem niet in plaats van een lunch een gebakje. Kunt u 
                    het gebakje nog niet afwijzen geniet er dan van en neem ook 
                    de lunch of de avondmaaltijd. Dit voorkomt dat u honger 
                    krijgt en de rest van de dag leeft op het nodige snaaiwerk. 
                    Gebruik voldoende vet tijdens de maaltijden: olijfolie, 
                    zonnebloemolie. Drie tot zes eetlepels olie per persoon per 
                    dag. De juiste vetten gebruiken tijdens de bereiding van een 
                    maaltijd is iets anders dan de verzadigde vetten die u terug 
                    vindt in snacks.Vet is nodig om een verzadigingsgevoel te 
                    krijgen. Het houdt tevens de huid soepel en zorgt dat u 
                    darmen optimaal blijven functioneren. 
                    Verwerk dagelijks 5 eetlepels groenten in de maaltijden. 
                    Een gedeelte kan bewerkt worden zoals stomen, roerbakken, 
                    verwerken in een groenten saus, soep en/of een salade bij de 
                    lunch en avondmaaltijd.  
                    Gebruik geen kant en klaar maaltijden uit gemakzucht, 
                    ook deze moeten verwarmd worden. De tijd dat u hierop staat 
                    te wachten kunt ook gebruiken om iets klaar te maken. 
                    Begin niet aan maaltijd vervangers. Het is niet vol te 
                    houden en zij veranderen niets aan uw eetpatroon.  
                    Begin niet aan laag calorieën dieet, ook dit is niet vol 
                    te houden. 
                    Streef naar een normaal gewichtsverlies, b.v. 2 kilo per 
                    maand. Het duurt misschien wat langer voor u, u 
                    streefgewicht heeft bereikt, maar het is wel vol te houden. 
                    Laat u niet verleiden tot allerlei afslank pillen, ze 
                    werken niet en kosten bergen met geld.  
                    Geef de voorkeur aan biologische producten |  |  |  |  
    |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Consument kiest vaker voor 
			biologischEKO-monitor jaarrapport 2005 van Biologica toont opnieuw 
			groei.
 |  
			| 05-04-2006 
 Biologische producten zitten in de lift. De omzet aan biologische 
			voeding is in het afgelopen jaar opnieuw gestegen, van €460,9 
			miljoen in 2004 naar €467,4 miljoen in 2005. Dit betekent een 
			stijging van 1,4%. De totale consumptieve bestedingen aan voeding 
			zijn gestegen met 0,6%. Het marktaandeel voor biologische producten 
			is hiermee toegenomen van 1,9% in 2004 naar 2,0% in 2005. Bij 
			versproducten bedraagt het marktaandeel voor biologisch nu 3,0%.
 
 Steeds meer biologische catering
 De groei van consumentenbestedingen aan biologische producten heeft 
			plaatsgevonden in natuurvoedingszaken (+5%), in de catering (+22%) 
			en in de overige kanalen als huisverkoop bij de biologische boer en 
			tuinder, webwinkels etc. (+3%). In de supermarkten daalden de 
			bestedingen aan biologische producten gemiddeld met 2,6%. Het is met 
			de momenteel beschikbare marktgegevens niet aan te geven in hoeverre 
			prijsverlagingen, die met name in de supermarkten aan de orde waren, 
			hebben doorgewerkt in deze cijfers.
 
 Kaas, brood en kip in trek
 Bij biologische kaas, een relatief duur product, was over de hele 
			breedte een omzetstijging te zien van € 2,6 miljoen. Het 
			marktaandeel biologische kaas steeg van 1% naar 1,2%. Ook biologisch 
			brood is in trek bij de consument, met een omzetstijging van € 3,7 
			miljoen en een marktaandeel van 2,1% (2004 1,9%). Ook biologisch 
			kippenvlees was goed voor een omzetgroei van € 3,1 miljoen.
 
 Afzetperspectief
 In 2005 is het aantal biologisch gecertificeerde boeren en tuinders 
			stabiel gebleven. Het areaal is licht gegroeid waarmee het aandeel 
			biologische landbouw in 2005 is uitgekomen op 2,5%. Voor groei in de 
			primaire sector is naast de binnenlandse afzet ook de export van 
			belang. Ondanks toenemende zelfvoorziening in veel landen lijkt het 
			perspectief voor de export in 2006 gunstig.
 
 Het EKO-monitor jaarraport 2005 van Biologica beslaat 39 pagina’s is 
			gratis te downloaden van de website www.biologica.nlekomonitor. (pdf)
 
 Bron Biologica
 
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Consumentenbond: biologische 
			groenten niet gezonder |  
			| 26-01-2006
 Gewone groenten zijn net zo gezond als biologisch geteelde 
			groenten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in 
			biologische groenten nauwelijks meer 'gezonde' stoffen als 
			vitaminen, mineralen en antioxidanten zitten. De resultaten worden 
			vrijdag in de Consumentengids gepubliceerd.
 
 De bond onderzocht vijftien groenten, van broccoli tot witlof en van 
			komkommers tot tomaten. De hoeveelheid 'gezonde' stoffen bleek bij 
			biologische en gewone groenten nauwelijks te verschillen.
 
 Biologica, de koepelorganisatie voor biologische land- en tuinbouw, 
			stelt in een reactie op het onderzoek dat de voordelen van de 
			biologische landbouw voor een gezond milieu onomstreden zijn. De 
			biologische sector heeft duidelijke aanwijzingen dat er ook meer 
			"gezonde stoffen" in biologisch geteelde producten zitten. Zij heeft 
			daaraan echter nooit een directe gezondheidsclaim verbonden. 
			Belangrijk is wel dat in de biologische landbouw geen chemische 
			bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daardoor zitten er praktisch 
			geen resten van pesticiden in biologische producten.
 
 Wereldwijd zijn er honderden onderzoeken gedaan naar het verschil in 
			voedingswaarden tussen biologische en gangbare producten, aldus 
			Biologica. Uit meer dan de helft daarvan blijkt dat biologisch 
			geteelde groenten en fruit meer gezonde stoffen, zoals vitamine C, 
			bevatten dan de gangbare.
 Biologica/Louis Bolk:Voordelen biologisch breder dan gezondheid
 26-01-2006De voordelen van biologische landbouw voor een gezond milieu zijn 
			onomstreden. De biologische sector heeft duidelijke aanwijzingen dat 
			er ook meer 'gezonde stoffen in biologisch geteelde producten 
			zitten' maar heeft daar nooit een directe gezondheidsclaim aan 
			verbonden. Belangrijk is wel dat de biologische landbouw geen 
			chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en dat er daardoor praktisch 
			geen pesticidenresiduen in biologische producten zitten.
 Dat schrijven Biologica en het Louis Bolk Instituut in een 
			gezamenlijke reactie op een publicatie in het februarinummer van de 
			Consumentengids. De Consumentenbond heeft zowel de biologische als 
			de reguliere variant van een vijftiental groenten vergeleken op de 
			aanwezigheid van gezonde stoffen. Uit het onderzoek concludeerde de 
			Consumentenbond dat biologische groenten niet gezonder of ongezonder 
			zijn dan conventioneel geteelde groenten.
 
 Biologica en het Louis Bolk Instituut zien dit onderzoek in een 
			breder kader, waarbij gezondheidsaspecten slechts één onderdeel van 
			het pakket vormen, en de afwezigheid van bestrijdingsmiddelen een 
			ander. Dit wordt ook in de Consumentengids erkend. Recent Amerikaans 
			onderzoek laat zien dat kinderen die gangbare groenten en fruit 
			eten, pesticidenresiduen in hun urine hebben. Zodra de kinderen 
			biologisch gingen eten, verdwenen de sporen bijna meteen uit hun 
			urine. Vielen de kinderen vervolgens terug op hun normale dieet, dan 
			kwamen de pesticiden ook terug.
 
 Wereldwijd zijn er honderden onderzoeken gedaan naar het verschil in 
			voedingswaarden tussen biologische en gangbare producten. Uit meer 
			dan de helft van deze onderzoeken blijkt volgens Biologica en het 
			Louis Bolk Instituut dat biologisch geteelde groenten en fruit meer 
			gezonde stoffen, zoals vitamine C, bevatten dan gangbaar geteelde 
			producten. Recente onderzoeken laten zien dat in biologische zuivel 
			meer gezonde vetzuren (CLA en omega-3 vetzuren) zitten. Nu dus een 
			onderzoek van de Consumentenbond waar de voordelen van meer gezonde 
			stoffen niet duidelijk uitkomen.
 
 De beide organisaties kondigen aan het onderzoek goed te bekijken. 
			In het licht van de tientallen onderzoeken die de voordelen van 
			biologisch aangeven en het kleine aantal indicatoren waarop 
			onderzocht is, menen Biologica en het Louis Bolk Instituut dat een 
			genuanceerde conclusie op z'n plaats is.
 
 Biologica / Louis Bolk Instituut
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Natuur en Milieu 
			wil Deltaplan schone lucht |  
			| Mei 2005
 Natuur en Milieu vindt dat er een Deltaplan Schone Lucht moet 
			komen om de uitstoot van fijn stof en stikstofoxiden (NOx) door 
			autoverkeer, scheepvaart, bioindustrie en elektrische centrales aan 
			banden leggen. Het kabinet moet daar al zijn energie in steken, in 
			plaats van te proberen de Brusselse regels voor schone lucht te 
			versoepelen. Het gaat om de bescherming van de gezondheid. Algemeen 
			directeur Mirjam de Rijk: 'Kies voor mensen en niet voor mazen in de 
			wet'.
 
 Staatssecretaris Van Geel van Milieu probeerde onder de Europese 
			normen voor luchtkwaliteit uit te komen, in plaats van genoeg geld 
			vrij te maken voor snel en effectief beleid. Gelukkig heeft de Raad 
			van State een streep gehaald door zijn plannen voor versoepeling van 
			de normen. Het kabinet is met beide benen op de grond gezet.
 
 De Nederlandse uitstoot van fijn stof komt voor veertig procent door 
			het wegverkeer, voor dertig procent van vieze energiecentrales en 
			voor twintig procent van (pluim)veestallen. Weliswaar komt er ook 
			stof van buiten aangewaaid (zeezout, Saharazand), maar dat geeft 
			weinig gezondheidsproblemen.
 
 Het Deltaplan moet verder gaan dan aanscherping van de eisen aan 
			uitlaatgassen. Die zijn nodig, maar de effecten zijn pas op termijn 
			zichtbaar. Ook snelheidsverlaging is vereist. Dat helpt snel en is 
			effectief. Verder moeten alle bestaande en nieuwe dieselauto's en 
			vaartuigen met roet -en NOx-filters worden uitgerust. Het oude 
			wagen- en voertuigpark moet snel worden vervangen middels 
			opkoopregelingen en premies. Steden kunnen een voorkeursbehandeling 
			geven aan schone (vracht)auto's, en vieze verbieden. Havens kunnen 
			schone schepen bevoordelen door aangepaste haventarieven.
 
 Ook het ruimtelijk beleid moet meedoen aan het Deltaplan. Er hoort 
			nu echt te worden geregeld dat veertig procent van de nieuwbouw 
			binnen bestaand stedelijk gebied wordt gebouwd - nu is er slechts 
			geld voor 25 procent. De steden moeten wel autoluw worden gemaakt. 
			In die situatie is een excellent (elektrisch) openbaar vervoer een 
			echt alternatief voor de auto. Kolencentrales en de 
			biomassacentrales moeten met de beste filters worden uitgerust. De 
			uitworp van stikstofoxiden (NOx) moet worden beperkt met de beste 
			branders en katalysators. Technisch kan er veel meer dan nu wordt 
			gedaan. Ten slotte de veestallen. Filters en centrale 
			afzuigapparatuur zijn nog zelden geïnstalleerd.
 
 Het Deltaplan kost geld, maar het kabinet heeft al jaren zien 
			aankomen dat er drastische maatregelen nodig zijn. De bal voor het 
			Deltaplan Schone Lucht ligt niet alleen bij Van Geel. Hij moet met 
			zijn collega's van Verkeer, van Financiën, van Economische Zaken en 
			van Landbouw het Deltaplan gaan 'trekken' binnen het kabinet. 
			Uiteraard is ook medewerking nodig van de regionale overheden en het 
			bedrijfsleven.
 
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Consumentenbond: 
			percentages transvet soms schrikbarendHelft onderzochte 
			patatbakkers gebruikt ongezond vet
 |  
			| 20-04-2005
 De helft van de 50 onderzochte patatbakkers scoort matig tot slecht 
			op het gebruik van ongezonde vetten, terwijl er een beter 
			alternatief voorhanden is. Dat blijkt uit het patatonderzoek van de 
			Consumentenbond dat vandaag wordt gepubliceerd in de Gezondgids. 
			Teveel inname van ongezonde vetten vergroot de kans op hart- en 
			vaatziekten. De Consumentenbond pleit voor strenge normen voor de 
			samenstelling van frituurvet.
 De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van 
			frituurvet op 50 plaatsen in Nederland, bij zowel cafetaria’s als 
			patatkramen en fastfoodzaken. Hieruit is gebleken dat de helft van 
			de onderzochte patatbakkers vet met teveel transvetzuren en/ of 
			teveel verzadigd gebruikt. Verzadigd vet is bij verhitting stabieler 
			dan onverzadigd vet omdat het minder snel met zuurstof reageert. Een 
			patatbakker kan daardoor langer doen met zijn vet. Dat levert hem 
			een kostenbesparing op, echter wel ten koste van de gezondheid van 
			de consument. Verzadigde vetten verhogen namelijk het 
			cholesterolgehalte van het bloed en vergroten het risico op hart- en 
			vaatziekten. Transvetzuren zijn nog slechter voor hart en 
			bloedvaten. De Gezondheidsraad adviseert daarom dat maximaal 1% van 
			de dagelijkse energie-opname mag bestaan uit transvetzuren. De helft 
			hiervan nemen we al op via zuivel, vlees, eieren en vis; een portie 
			patat zou dus maximaal de andere helft mogen opleveren. 26 van de 50 
			verkooppunten voldoen hier niet aan. In één portie patat zat bijna 
			5,5 keer zoveel transvet als de Gezondheidsraad per dag toelaatbaar 
			acht.
 
 De Consumentenbond is tevreden met de resultaten van patatbakkers 
			die deelnemen aan de Campagne Verantwoord Frituren, omdat deze 
			positieve resultaten behalen. Helaas neemt slechts 20% van de zaken 
			in Nederland deel aan deze campagne. Aangezien hart- en vaatziekten 
			doodsoorzaak nummer één vormen in Nederland vindt de bond dit 
			onvoldoende. Zeker gezien het feit dat er een gezond alternatief 
			voorhanden is: vloeibaar plantaardig vet. Opmerkelijk is dat de twee 
			McDonalds-vestigingen die we getest hebben slechts ‘matig’ en 
			‘redelijk’ scoren als het om transvet gaat. Dit terwijl de keten 
			deelneemt aan de campagne.
 De Consumentenbond heeft in 2003 aan de Minister van Volksgezondheid 
			gevraagd strenge normen te stellen voor het gebruik van verzadigde 
			vetten en transvetzuren. Het advies van de Gezondheidsraad kan 
			daarbij leidraad zijn. De bond zal minister Hoogervorst nogmaals 
			wijzen op de urgentie van maatregelen.
 
 
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Bioproducten 
			zijn steeds vaker te vinden in supermarktketens. |  
			| 24/03/2005
 69% van de Belgische gezinnen kocht in 2004 minstens één keer een 
			biologisch versproduct, toch daalde het thuisverbruik van 
			biologische verswaren. Vooral vleeswaren en gevogelte zijn hiervoor 
			verantwoordelijk. Dankzij inspanningen van de overheid is het 
			vertrouwen van de consument in de vleessector, dat geschaad was na 
			voedselschandalen, weer toegenomen. Het thuisverbruik van 
			biologische groenten, brood, zuivel en eieren, blijft op peil. Dat 
			van biofruit gaat opvallend vooruit.
 
 BioForum, de koepelorganisatie van biologische landbouw en voeding 
			in Vlaanderen, juicht de inspanningen op het vlak van 
			voedselveiligheid toe, maar blijft de intrinsieke waarde van 
			biologische voeding benadrukken. Biologische landbouw speelt een 
			voortrekkersrol als productiemethode die de gezondheid van mens, 
			dier en natuur ten goede komt. VLAM beklemtoont in zijn campagne "Bio. 
			Hoe smaakt u het?"
 bovendien dat bio de authentieke smaak aan voeding teruggeeft.
 Consumenten zijn pas bereid om bioproducten te kopen als ze de 
			voordelen op het vlak van smaak, gezondheid en milieu, voldoende 
			kennen.
 
 Bioproducten zijn steeds vaker te vinden in supermarktketens. Het is 
			daar dat Belgische gezinnen het merendeel van hun biologische 
			aankopen doen. Zowel in binnen- als buitenland is er een duidelijke 
			omzetstijging van bioproducten. De rol van de overheid en 
			voedingssector op het vlak van informatieverspreiding naar de 
			consument, is een stuwende factor.
 
 Nationale Bioweek op komst!
 Van 4 tot 12 juni vindt de nationale Bioweek plaats, waarin de 
			voordelen van bio voor natuur, mens en dier op vele manieren in de 
			kijker worden gezet. Deze boodschap zal worden uitgedragen aan de 
			hand van een informatief magazine, een symposium, opendeurdagen, een 
			mediacampagne en ludieke stunts.
 
 Bron: www.biotheek.be,
 
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Vetconsumptie 
			jongvolwassenen goed, consumptie groenten en fruit veel te laag |  
			| 13-10-2004 
 De groenten- en fruitconsumptie bij 19 tot 30 jarigen is veel te 
			laag. Slechts 2% van de ondervraagden haalt de aanbevolen 
			hoeveelheid van 150-200 gram groenten per dag en slechts 7% eet 200 
			gram fruit per dag. De gemiddelde consumptie van zowel groenten als 
			fruit is 100 gram per dag. Ook de inname aan verzadigd vet blijft te 
			hoog. Wel kiezen de ondervraagden vaker voor magere en halfvolle 
			producten. Hierdoor heeft ruim de helft van de 19 tot 30 jarigen in 
			Nederland een vetinname die voldoet aan de aanbeveling. De inname 
			van transvetzuren nadert de aanbevolen hoeveelheid door de verlaging 
			van het transvetzuurgehalte in verschillende producten.
 Dit zijn de belangrijkste resultaten uit de voedselconsumptiepeiling 
			2003 onder jongvolwassenen dat vandaag door directeur-generaal Hans 
			de Goeij van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 
			(VWS) in ontvangst is genomen. De peiling werd uitgevoerd door het 
			RIVM, TNO-Voeding en marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van het 
			ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De 
			resultaten staan in een uitgave van het Voedingscentrum ‘Zo eten 
			jongvolwassenen in Nederland’ en zijn vandaag gepresenteerd aan het 
			ministerie van VWS. De resultaten van de voedselconsumptiepeiling 
			2003 laten zien dat het bevorderen van de groenten- en 
			fruitconsumptie en het verlagen van de inname aan verzadigd vet en 
			transvetzuren belangrijk blijven. In de Rijksbegroting 2005 heeft 
			minister Hoogervorst hiertoe speerpunten opgenomen.
 De voedselconsumptiepeiling is het monitoringsinstrument van de 
			overheid dat de basis biedt voor het voedingsbeleid. Met de 
			verzamelde voedselconsumptiegegevens wordt het beleid geëvalueerd, 
			bijgesteld en nieuw beleid ontwikkeld. De voedselconsumptiepeiling 
			2003 is nieuw en sluit beter aan bij de veranderde, meer 
			geïndividualiseerde voedingsgewoonten en specifieke vragen op het 
			gebied van voedselveiligheid en gezonde voeding.
 
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Wetenschappers slaan alarm over 
			chemische stoffen in menselijk lichaam“Oorlog tegen kanker niet gewonnen”
 |  
			| 11 mei 2004
 
 De aanwezigheid van chemische stoffen in het menselijk lichaam en 
			het milieu moet serieuzer worden genomen als oorzaak voor kanker. 
			Dat hebben medische wetenschappers de afgelopen dagen op een 
			internationale conferentie bij UNESCO gezegd. Zij pleiten samen met 
			de Europese vrouwenorganisatie Women in Europe for a Common Future (WECF), 
			voor een aanscherping van het Europees beleid over chemische 
			stoffen. Tijdens Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie 
			moeten de Europese Ministers overeenstemming bereiken over dit 
			nieuwe beleid.
 
 Onderzoek: oorlog tegen kanker niet gewonnen
 Nieuw onderzoek laat een toename zien van het aantal kankergevallen 
			dat niet door roken wordt veroorzaakt. Kanker bij kinderen is de 
			afgelopen twintig jaar met 30 % toegenomen. Tegelijkertijd zijn veel 
			stoffen in het milieu, waarvan wetenschappers vermoeden dat ze 
			schadelijk zijn voor de gezondheid. Daaronder zijn ook 
			kankerverwekkende stoffen. Die moeten steeds serieuzer als oorzaak 
			worden gezien bij kankeronderzoek, zo zei Prof. Clapp van de Boston 
			University.
 
 “Vrouwen willen niet dat hun kinderen proefkonijnen zijn in een 
			wereldwijd experiment met chemische stoffen, waarvan we de effecten 
			op de gezondheid en vooral op die van de meest kwetsbare groep, 
			kinderen, niet kennen” zegt Sascha Gabizon, directeur van WECF, die 
			een van de panelleden was op de conferentie.
 Vrouwen vormen een belangrijke doelgroep. Zij geven de chemische 
			stoffen uit hun lichaam door aan hun kinderen via de baarmoeder. 
			Kinderen krijgen dus voor de geboorte al chemische stoffen binnen 
			die hun ontwikkeling kunnen schaden en kans op kanker op latere 
			leeftijd vergroten.
 
 Belangrijk besluit tijdens Nederlands voorzitterschap
 De oproep van de wetenschappers komt aan de vooravond van 
			belangrijke besluitvorming van Europese Unie. Vanaf 1 juli is 
			Nederland voorzitter van de EU. Dan moeten de ministers een 
			gezamenlijk standpunt innemen over een nieuw beleid om giftige 
			stoffen uit het milieu en het menselijk lichaam te weren. De 
			oppositie van de chemische industrie is echter groot. Zij willen 
			nauwelijks informatie verstrekken over eigenschappen en gevolgen van 
			de stoffen die zij op de markt brengen en het onderzoek. Over 86 % 
			van de stoffen die in grootverbruik op de Europese markt zijn 
			bestaat onvoldoende informatie over de gevolgen voor het milieu en 
			de gezondheid van mensen, zo schrijft de Europese Commissie in een 
			rapport.
 
 
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| 
			Voedsel en Waren 
			Autoriteit en Voedingscentrum: Milieuorganisaties misleiden consument
 |  
			| 
			9-03-2004
 
			Het 
			Voedingscentrum en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) keuren de 
			manier af waarop een aantal milieuorganisaties de consument 
			regelmatig informeren over aangetroffen resten bestrijdingsmiddelen 
			in voedsel. De consument wordt ten onrechte ongerust gemaakt over de 
			veiligheid van groenten en fruit, terwijl de aangetroffen resten 
			bestrijdingsmiddelen de gezondheid van de consument niet in gevaar 
			brengen. Het Voedingscentrum en de VWA roepen de milieuorganisaties 
			op om de consument niet onnodig ongerust te maken. De consumptie van 
			voldoende groente en fruit beschermt namelijk de gezondheid. 
			De 
			afgelopen maanden kwamen de milieuorganisaties regelmatig met 
			berichten over resten bestrijdingsmiddelen op onder meer nectarines, 
			druiven en citrusvruchten. Bij een gedeelte van de onderzochte 
			producten was er sprake van overschrijding van de wettelijke norm 
			van de aangetroffen middelen. Ook de VWA en het Voedingscentrum 
			vinden overschrijdingen boven de wettelijke norm ontoelaatbaar, maar 
			willen benadrukken dat er bij overschrijding van de wettelijke norm 
			niet automatisch sprake is van een gezondheidsrisico. In 
			bovengenoemde gevallen was er geen risico voor de consument. Het 
			onterecht suggereren van de onveiligheid van groenten en fruit heeft 
			als risico dat de zeer gezonde consumptie van groenten en fruit 
			verder terugloopt. Het is daarom van groot belang dat de 
			berichtgeving over bestrijdingsmiddelen in een juist perspectief 
			wordt geplaatst. 
			
			Wettelijke norm is strenger dan de veiligheidsnorm Per 
			bestrijdingsmiddel is een wettelijke norm vastgesteld die aangeeft 
			hoeveel bestrijdingsmiddel nog in een product mag voorkomen. Deze 
			norm is gericht op bescherming van het milieu en zorgt ervoor dat 
			kwekers of boeren niet onnodig veel van het middel gebruiken. 
			Daarnaast is er voor elk middel een veiligheidsnorm die aangeeft bij 
			welke hoeveelheid het middel schadelijk is voor de mens. De 
			veiligheidsnorm houdt rekening met de grotere gevoeligheid van 
			kinderen, zieken, zwangere vrouwen en ouderen. De wettelijke norm is 
			strenger dan noodzakelijk voor de voedselveiligheid, waardoor er bij 
			overschrijdingen van deze norm meestal geen gezondheidsrisico 
			optreedt.
 
			Extra 
			controle bij verwachte overschrijdingDe VWA 
			controleert groenten en fruit steekproefsgewijs, maar ook de 
			groenten- en fruithandelaren hebben hierin een eigen 
			verantwoordelijkheid. Als de VWA op basis van ervaringsgegevens of 
			weersomstandigheden in het land van herkomst overschrijdingen 
			verwacht, wordt groenten en fruit extra gecontroleerd. Bij 
			overschrijdingen wordt onmiddellijk gekeken of de gevonden 
			hoeveelheden een risico opleveren voor de volksgezondheid. In geval 
			van gevaarlijke overschrijdingen worden de partijen direct uit de 
			markt gehaald. Consumenten worden in die gevallen gewaarschuwd het 
			gekochte product weg te gooien of in te leveren bij de winkel.
 
			
			Vertekend beeldOp de site van een aantal milieuorganisaties www.weetwatjeeet.nl 
			worden gehaltes onder de wettelijke norm ten onrechte negatief 
			beoordeeld. De milieuorganisaties stellen dat de hoeveelheden van 
			verschillende bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit bij elkaar 
			opgeteld moeten worden. Hierdoor zouden er sneller schadelijke 
			effecten kunnen optreden. De hoeveelheden waarbij deze negatieve 
			effecten op kunnen treden, zijn echter vele malen hoger dan de 
			hoeveelheden die in groenten en fruit worden aangetroffen. Deze zeer 
			kleine hoeveelheden mogen wetenschappelijk gezien niet bij elkaar 
			opgeteld worden om een negatief effect te voorspellen.
 Ook is het opmerkelijk dat sommige berichten over overschrijdingen 
			pas na weken onder de aandacht zijn gebracht. De milieuorganisaties 
			geven hiermee aan dat er inderdaad geen gevaar is voor de 
			gezondheid.
 
			Groenten 
			en fruit zijn gezondOnderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van twee ons groenten 
			en twee stuks fruit per dag de kans op ziektes zoals hart- en 
			vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker kan verminderen. 
			Dit positieve effect op de gezondheid weegt ruimschoots op tegen de 
			risico’s van de mogelijke aanwezigheid van resten 
			bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Het is belangrijk dat 
			consumenten zich dit realiseren.
   |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Wat voor vis 
			ligt er op uw bord? |  
			| 16 januari 2004 
 Kweekzalm bevat kankerverwekkende stoffen, stelden onderzoekers 
			vorige week opnieuw vast. Maar hoe bedreigend zijn die? Het kweken 
			van vissen, de blauwe revolutie, wordt juist veelal gezien als de 
			redding van gezonde visstanden in de wereldzeeën, die al voor 
			driekwart zouden zijn leeggevist. Welke vis kunnen we (nog) eten? 
			Acht vragen en antwoorden over de vis die op uw bord kan belanden.
 
 |  Een gen-zalm (boven) naast een gewone zalm
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Bereken jouw overlevingskans op
			www.survivalcalculator.nl
 |  
			| 24 november 2003 
			
 Hoe gezond leef jij eigenlijk? Heb je kans om 65 te worden of 
			misschien zelfs 90? Op de nieuwe website
			
			www.survivalcalculator.nl bereken je op basis van enkele vragen 
			over je persoonlijke levensstijl je levensverwachting, in Nederland 
			én in andere landen. Want het is natuurlijk mooi dat je in Nederland 
			90 kunt worden, maar hoe zit dat als je in Bolivia, Rusland of een 
			ander land zou wonen?
 
 Wat is jouw overlevingskans?
 Acteur Tim Zwije (bekend van o.a. Onderweg naar Morgen en De 
			Kameleon) deed de test: “Ik ben heel erg van mijn verwachte 
			overlevingskans in Nederland (67) geschrokken. 15 sigaretjes per dag 
			gaan me dus echt de das omdoen. En ik zou nooit naar Rusland 
			verhuizen. Daar zou ik maar 41 worden, omdat ze schoonmaakmiddelen 
			in de alcohol stoppen!“
 Danseres Angela Esajas (van o.a. Star Academy en Blauw Blauw): “In 
			Nederland kan ik wel 83 worden, maar in Mali maar 42. Dat vind ik 
			wel angstig om te weten. Ik drink heel veel water. Dan is het raar 
			te beseffen dat je in andere landen zelfs kunt overlijden door 
			vervuild drinkwater.”
 
 Kans op gezondheid varieert
 In Nederland is een goede gezondheidszorg behoorlijk 
			vanzelfsprekend. Nederlanders worden gemiddeld dan ook vrij oud 
			(mannen 75,8, vrouwen 80,7). In andere delen van de wereld ligt die 
			levensverwachting door allerlei factoren (zoals medische zorg, de 
			beschikbaarheid over schoon water en ziektes als aids/hiv) heel 
			anders. De kans op gezondheid verschilt kortom enorm. De site 
			survivalcalculator.nl geeft veel informatie over de 
			gezondheidssituatie in Nederland, Cambodja, Bolivia, Rusland, Zweden 
			en Mali en belicht onderwerpen als aids/hiv en kind- en 
			moedersterfte. De site laat ook zien hoe verschillende 
			ontwikkelingsorganisaties in Nederland de gezondheidssituatie 
			wereldwijd trachten te verbeteren.
 
 NCDO
 De Survival Calculator maakt onderdeel uit van de campagne ‘Kans op 
			gezondheid’ van de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale 
			Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling). De NCDO wil het draagvlak 
			voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling in de 
			Nederlandse samenleving vergroten. De NCDO coördineert het programma 
			‘Kans op gezondheid’, waaraan vele landelijke organisaties op hun 
			eigen manier invulling geven. De campagne ‘Kans op gezondheid’ haakt 
			in op de Millenniumdoelstellingen die de VN in 2000 hebben 
			aangenomen. De Millenniumdoelstellingen roepen op tot het 
			terugdringen van kind- en moedersterfte en het verbeteren van de 
			toegang tot de gezondheidszorg, vooral voor de allerarmsten. Met de 
			paraplucampagne ‘Kans op gezondheid’ wil de NCDO meer mensen (en 
			vooral jongeren) bereiken met informatie over het belang van een 
			goede gezondheidszorg wereldwijd.
 
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    | 
		
			| 
      Chinese boer profiteert van groeimarkt voor biologisch voedsel
 |  
			| 
    21 oktober 2003
 
 Organische teelt lucratief 
    voor Chinese boeren.
 Steeds meer Chinese boeren schakelen over op biologische producten. Dankzij 
    de groeiende vraag uit het Westen kunnen boeren 30 tot 50 procent meer voor 
    hun producten vragen. Organisch boeren is zelfs zo lucratief dat reguliere 
    landbouwproducten nogal eens als organisch worden verhandeld.
 
 De eco-boeren vormen in China nog een kleine minderheid. Het land bestaat 
    uit ruim 900.000 boeren op een bevolking van 1,3 miljard Chinezen. Het 
    merendeel van de boeren is arm, en gaat uit pure noodzaak over op 
    biologische landbouw. Ze hebben bijvoorbeeld geen geld om 
    bestrijdingsmiddelen te kopen.
 
 De Chinese boeren hebben niet alleen minder kosten, maar krijgen ook tot 50 
    procent meer voor hun ecologische sojabonen, kidney beans en maïs, waarvan 
    wordt aangenomen dat ze gezonder en milieuvriendelijker zijn.
 
 De Chinese overheid, gericht op verlichting van de armoede op het 
    platteland, steunt de initatieven voor biologische landbouw. Tenslotte zijn 
    de investeringskosten gering en de opbrengsten hoog.
 
 Verleiding
 De ecologische markt is een groeimarkt. Alleen al in de Verenigde Staten 
    gaat in 2003 naar verwachting voor 11,2 miljard euro aan eco-voedsel over de 
    toonbank. Dat is 1,7 miljard euro meer dan in 2002. In 2005 wordt zelfs een 
    omzet verwacht van 17,4 miljard euro. Ook Japan en Europa nemen gretig af 
    van de Chinese organische boeren. De Chinese consument laat het organische 
    voedsel voorlopig grotendeels aan zich voorbij gaan.
 
 Inmiddels zijn steeds meer Chinese boeren zich bewust van de voordelen van 
    de ecologische productie en proberen een graantje mee te pikken van de 
    relatief hoge prijzen. 'Ik heb geweldige biologische bedrijven gezien,' zegt 
    Yutaka Takahashi, medewerker van de Japan Organic & Natural Foods 
    Association (JONA). 'Maar de verleiding is groot om biologische producten 
    samen met reguliere landbouwproducten te verkopen, en er toch een hoge prijs 
    voor te vragen. En we kunnen niet elke boer in de gaten houden.'
 
 Bron: www.oneworld.nl,
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  |  
    | 
		
			| Iets meer biologische 
      producten in winkelschap
 |  
			| 21 oktober 2003
 Het aantal biologische producten in supermarkten stijgt dit jaar slechts 
    licht. Bij tellingen in supermarkten in het hele land telde Milieudefensie 
    gemiddeld 58 producten, tegenover 52 vorig jaar. Volgens Milieudefensie zijn 
    er bedrijven die zeer goed presteren, maar 'dreigen de achterblijvers de 
    zwakke schakel te worden in de groei van het biologische aanbod'.
 
 Albert Heijn wist ondanks een flinke daling een koppositie te behouden. In 
    een gemiddeld filiaal zijn 124 biologische producten te koop. Vorig jaar 
    waren dit er nog 144. Toch steekt de grootgrutter met kop en schouders uit 
    boven zijn concurrenten. Winkels als Plus, Konmar en Jumbo doen het redelijk 
    met gemiddeld 90 producten, maar Edah (14) en Spar (21) presteren volgens 
    Milieudefensie 'onder de maat'. Aldi en Lidl staan 'stabiel op nul'.
 
 Supermarkt Coöp Dunnink in De Wijk (Dr) won voor de tweede keer op rij, met 
    375 biologische producten in de schappen. Volgens Milieudefensie is de 
    uitmuntende score te danken aan de 'zeer grote motivatie' van bedrijfsleider 
    en personeel. ?Zo blijkt dus dat ook op lokaal niveau veel bereikt kan 
    worden", aldus een woordvoerder.
 
 Bron: ltonet.nl
 |  
 |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  |  
    | 
		
			| Milieudefensie over loslaten 
      maximumsnelheid:'Kamerleden hebben lak aan 
      gezondheid omwonenden'
 |  
			| 22 oktober 2003
 
 Milieudefensie is onthutst over de uitspraken van kamerleden van CDA, VVD 
    en LPF die de maximumsnelheid op snelwegen willen ophogen van 100 naar 120 
    kilometer per uur. 'De Kamerleden hebben blijkbaar lak aan de door lawaai en 
    uitlaatgassen veroorzaakte gezondheidsproblemen bij omwonenden van 
    snelwegen,' aldus Milieudefensie-woordvoerder Joris Wijnhoven. 
    Milieudefensie pleit juist voor een verlaging van de maximumsnelheid op 
    stadssnelwegen naar 80 kilometer. Ook automobilisten blijken er tevreden 
    over, zo wijst onderzoek van Verkeer en Waterstaat uit.
 
 Milieudefensie wil een permanent gezondheidskordon van 80 kilometer per uur 
    om de vier grote steden. Daar hebben de meeste omwonenden te kampen met het 
    lawaai en de uitlaatgassen van het wegverkeer. Dit heeft Milieudefensie 
    vandaag geschreven aan de leden van de Tweede Kamer.
 Volgens Milieudefensie kent de maatregel van 80 kilometer per uur op 
    stadssnelwegen louter voordelen: het helpt tegen luchtvervuiling, 
    geluidsoverlast, onveiligheid en energieverbruik. Dat blijkt uit de 
    resultaten van de proef bij Overschie. Automobilisten op de A13-Overschie 
    vinden het verkeersbeeld op de A13-Overschie prettiger dan voorheen, zo 
    blijkt uit onderzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De 80 
    kilometerlimiet is goedkoop en snel in te voeren en kan ook de doorstroming 
    van het verkeer verbeteren.
 Staatssecretaris van Geel van Milieu pleitte in april van dit jaar al voor 
    een snelheidsverlaging op de ringweg A10 Amsterdam, de ring Utrecht en de 
    A12 Utrechtse baan. Ook minister Peijs, van Verkeer en Waterstaat ziet 
    voordelen in de 80 kilometermaatregel. Tijdens een in augustus door 
    Milieudefensie georganiseerde bustour over stadssnelwegen stelde zij: 'Waar 
    het kan, moeten we doorrijden, maar we moeten ook matigen op wegen waar dit 
    een positieve invloed op de gezondheid van omwonenden heeft.' Wethouders van 
    de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht, Delft, Leiderdorp, Rotterdam en 
    Leidschendam-Voorburg zijn voor invoering van de 80 kilometergrens op hun 
    stadssnelwegen.
 In Nederland woont een kwart miljoen mensen binnen 100 meter van een 
    rijksweg of drukke provinciale weg. Wie er langdurig woont, loopt twee kans 
    zoveel kans door de uitlaatgassen te overlijden aan een hart- of 
    longdoening. Het lawaai kan leiden tot slaapstoornissen, hoge bloeddruk en 
    hartklachten. Kinderen bij snelwegen lopen extra gezondheidsrisico's.
 
 |    |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
        
          | Nieuwe website weetwatjeeet.nl publiceert 
            testresultaten |  
          | Forse overtredingen warenwet in supermarkten
 
 23 september 2003
 
 Vijfendertig procent van de nectarines die in de supermarkt te 
            koop zijn, bevat meer resten van bestrijdingsmiddelen dan wettelijk 
            is toegestaan. Hiermee overtreedt een aantal supermarkten de 
            Warenwet. Ook de verplichte herkomstvermelding op vlees is vaak niet 
            in orde. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van 
            Stichting Natuur en Milieu, consumentenvereniging Goede Waar & Co en 
            Milieudefensie. De organisaties hebben een website in het leven 
            geroepen waarop de testresultaten openbaar zijn gemaakt en ook 
            andere informatie staat over gevaarlijke stoffen in voedsel: 
            www.weetwatjeeet.nl .
 
 Aldi en Lidl kwamen als slechtste uit de test. Eén bakje nectarines 
            bij Lidl bevatte maar liefst zeven verschillende 
            bestrijdingsmiddelen. Bij Edah en Plusmarkt voldeden vier van de 
            vijf monsters nectarines niet aan de wettelijke normen. Sommige 
            aangetroffen stoffen kunnen het zenuwstelsel schaden. Nectarines 
            kunnen wel degelijk voldoen aan de Warenwetnormen. In tien van de 37 
            onderzochte bakjes nectarines werden geen resten van 
            bestrijdingsmiddelen aangetroffen. In drie van de acht 
            supermarktketens voldeden alle nectarines aan de normen.
 
 De milieu- en consumentenorganisaties willen dat overtredingen van 
            de wet effectief worden aangepakt. De wettelijke normen voor 
            gevaarlijke stoffen in voedsel zijn er niet voor niets: ze 
            beschermen de gezondheid van de consument.
 
 Vlees
 In het onderzoek is ook gekeken in hoeverre de herkomst van vlees 
            wordt vermeld. Sinds de BSE-crisis (‘gekke-koeien-ziekte’) is het 
            wettelijk verplicht om op verpakt rundvlees te vermelden in welk 
            land het rund geboren, gemest en geslacht is. Dat vergroot de 
            keuzevrijheid van de consument en helpt supermarkten om bij 
            calamiteiten goed te kunnen handelen. Slechts in negen van de 
            veertig steekproeven werd volledig aan de wettelijke eis voldaan.
 
 Website
 Consumenten hebben recht op volledige juiste en heldere informatie 
            over gevaarlijke stoffen in voedsel. De organisaties vinden dat alle 
            beschikbare gegevens openbaar moeten zijn. Supermarkten weigeren tot 
            nu toe openheid van zaken te geven.
 De milieu- en consumentenorganisaties bieden met de nieuwe website 
            www.weetwatjeeet.nl consumenten de mogelijkheid om een bewuste keuze 
            te maken, wanneer ze boodschappen doen. Op de website kunnen 
            consumenten precies zien in welke supermarktketens nectarines zijn 
            aangetroffen met teveel resten van bestrijdingsmiddelen. De website 
            geeft ook andere actuele informatie en achtergronden over 
            gevaarlijke stoffen in voedsel.
 
 Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en Goede Waar & Co hopen 
            dat het koopgedrag van bewust kiezende consumenten de supermarkten 
            aanmoedigen om beter toe te zien op de voedselveiligheid van (verse) 
            producten.
 
 Op www.weetwatjeeet.nl 
            zal de consument de komende maanden steeds nieuwe testgegevens en 
            informatie aantreffen over gevaarlijke stoffen in voeding.
 
 |  |  
    |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| De nitraatgehaltes in biogroenten zijn 
      significant lager.
 |  
			| 31 juli 2003
 Biologische appels, peren, aardappelen, tarwe en maïs bevatten dan weer tot 
    390 maal hogere concentraties flavonoïden en fenolische bestanddelen, 
    stoffen die voor de mens gunstig zouden zijn. Net zoals de zes keer hogere 
    concentraties van salicyclische zuren die in biologische groenten te vinden 
    zijn. Er zijn dus opmerkelijke verschillen te constateren tussen bio- en 
    gangbaar voedsel. Feiten en discussies rond de effecten hiervan op onze 
    gezondheid kunt u volgen in deze Netknipsels.
 Een duidelijker onderscheid tussen bio en gangbaar komt er ook bij de 
    veevoeders. Nieuwe etiketteringsvereisten zullen hiervoor zorgen. Nog meer 
    opsplitsing: voortaan zijn GGO's toegelaten in de hele Europese gemeenschap, 
    "mits ze veilig zijn en mits ze strikt afgescheiden blijven". In hun kot of 
    aan de leiband houden dus.
 Biotheek Netknipsels #41
 |    |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Griekse wetenschappers: Biologisch 
		voedsel is gezonder |  
			| 
    17 juni 03
 
 Wetenschappers van de Agricultural University of Athens beweren op 
			basis van onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten dat 
			biologische geproduceerde voedselproducten meer voedingsstoffen 
			bevatten en veiliger zijn voor mens en milieu dan gangbaar 
			geproduceerd voedsel. Christos Apostolopoulos, directeur van de 
			Griekse voedselautoriteit EFET presenteerde de resultaten van het 
			onderzoek tijdens een conferentie over de waarde van pesticiden.
 
 Uit het onderzoek kwam naar voren dat biologisch geteelde gewassen 
			als aardbeien en maïs meer zuurbindende eigenschappen bezitten dan 
			de gangbare gewassen. Men zoekt de oorzaak hiervoor in flavonoïden 
			en fenolische bestanddelen. In biologische appels, peren, 
			aardappelen, tarwe en maïs werden tot 390 maal hogere concentraties 
			van deze stoffen gevonden. Deze stoffen zijn waardevol voor de 
			gezondheid en worden om die reden vaak toegevoegd aan gangbare 
			producten.
 
 Tevens kwam uit het onderzoek naar voren dat biologische groenten 
			zes keer hogere concentraties van salicyclische zuren bevatten. Deze 
			stoffen maken mensen minder vatbaar voor hart- en vaatziekten en 
			kanker. Volgens een rapport in het blad New Scientist helpen deze 
			stoffen de plant om met stress om te gaan. Daarom zouden planten die 
			aan pesticiden worden blootgesteld deze stoffen niet aanmaken.
 
 Apostolopoulos gaf tijdens zijn presentatie tevens aan dat het idee 
			dat biologische voeding meer bacteriën zou bevatten niet aan de hand 
			van onderzoek onderbouwd kan worden. Volgens een rapport van de FAO 
			zou de biologische veehouderij waarbij geen medicijnen worden 
			toegepast zelfs leiden tot een lager gehalte aan microben in 
			voedingsproducten.
 
 (Bron: Organic Newsline, knipsel uit: www.AgriHolland.nl)
 |  
 |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
        
          | Vis, gezond en 
            milieuvriendelijk. |  
          | Mensen die wel eens iets anders willen eten dan vlees, vragen zich 
            wellicht af of vis een goed alternatief is. Vergeleken met vlees is 
            de meeste vis een milieubewust alternatief. In vergelijking met 
            landdieren heeft vis namelijk een efficiënte manier om zijn voedsel 
            om te zetten in lichaamsgewicht. Hierdoor kost een kilo vis tot de 
            helft minder energie dan een kilo vlees. Vis voor de consumptie kan 
            wild gevangen vis zijn, of gekweekte vis.
 Wild gevangen vis
 Vis met de laagste milieubelasting is duurzaam gevangen vis met het 
            MSC-keurmerk. Dit internationale keurmerk staat voor een goed 
            beheerde, duurzame visserij. Dat wil zeggen dat er op zo'n manier 
            wordt gevist dat de visstand en de natuur niet worden aangetast. Dit 
            label omvat dus uitsluitend wild gevangen vis. Momenteel zijn in 
            Nederland alleen vissticks verkrijgbaar met dit MSC-keurmerk.
 Als u geen vissticks maar andere wild gevangen vis wilt eten, kunt u 
            het beste rondvis eten. Voorbeelden van rondvis zijn kabeljauw, 
            koolvis, zeewolf, heek en hoki. Platvis - als schol, tong, heilbot, 
            tarbot, griet en bot - wordt gevangen met behulp van 
            boomkorvisserij. Deze vorm van visserij veroorzaakt schade aan het 
            bodemleven, en heeft een hoog energieverbruik in vergelijking met 
            andere vormen van visserij.
 Kweekvis
 Biologische of milieuvriendelijk gekweekte vis met een buitenlands 
            label of het EKO-keurmerk hebben een lage milieubelasting. Deze vis, 
            zalm en forel, is te koop in een biologische winkel.
 Wilt u andere kweekvis eten, dan kunt u het beste kiezen voor 
            Nederlandse kweekvis. Doordat het energieverbruik van de Nederlandse 
            kweeksystemen lager is, en doordat er in Nederland viskwekers 
            nauwelijks diergeneesmiddelen gebruiken heeft die vis een lagere 
            milieubelasting dan buitenlandse kweekvis. Voorbeelden van 
            Nederlandse kweekvis zijn: meerval, paling, forel, tong, tarbot en 
            beperkt tilapia.
 Belangrijke info op etiket
 Op visproducten in de winkel moet tegenwoordig staan wat het land 
            van herkomst is, de handelsnaam en of de vis wild of gekweekt is. 
            Met behulp van deze gegevens kunt uw viskeuze maken.
 Voor meer informatie over dit of andere onderwerpen kunt u bellen 
            met de Informatielijn van Milieu Centraal, 0900 - 1719 (€ 0,15 pm) 
            of kijken op www.milieucentraal.nl.
 
 Milieu Centraal is een onafhankelijke 
            organisatie die praktische en betrouwbare informatie biedt over 
            milieuvriendelijk gedrag in het dagelijks leven. De informatie is 
            getoetst door een forum van onafhankelijke deskundigen.
 
 |  |  
    |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
        
          | 
              
                | Preventie van overgewicht steeds 
                belangrijker 
 |  
                | 5 juni 2003
 |  Belangrijke conclusie van het European Congres 
            on Obesity in Helsinky is dat preventie van overgewicht de oplossing 
            is voor de bestrijding van overgewicht. Daarnaast blijft aandacht 
            voor gewichtsvermindering van mensen met overgewicht erg belangrijk. 
            Een lager gewicht vermindert het risico op diabetes, hoge bloeddruk, 
            hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten. 
 Door preventie van overgewicht is de grootste winst te behalen voor 
            de volksgezondheid. Flink overgewicht heeft een negatief effect op 
            bepaalde organen zoals hart, lever en nieren. Ook gewichtsverlies 
            kan dit effect niet ongedaan maken. Toch is het bij overgewicht aan 
            te raden om af te vallen. Door gewichtsverlies worden complicaties 
            van overgewicht voorkomen. Ook zijn bepaalde aandoeningen bij een 
            lager gewicht beter te behandelen. Mogelijke complicaties van 
            overgewicht zijn diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten 
            door overbelasting, spataderen en problemen met bewegen. Bij een 
            lager gewicht is de kwaliteit van leven aanzienlijk hoger.
 Maak je niet dik!
 Wie een gezond gewicht heeft, kan veel problemen voorkomen door dat 
            zo te houden en niet dikker te worden. De campagne ‘Maak je niet 
            dik!’ van het Voedingscentrum is daar speciaal op gericht. Bij 
            overgewicht worden de gezondheidsrisico’s al aanzienlijk verminderd 
            door vijf tot tien procent gewichtsvermindering. Om af te vallen, is 
            het noodzakelijk de eetgewoonten aan te passen en voldoende te 
            bewegen. In korte tijd veel afvallen, is af te raden.
 Bij een gezond gewicht is het echt niet nodig altijd ‘aan de lijn te 
            doen’. Houd wel in de gaten dat het eten niet te veel calorieën 
            levert, zorg voor voldoende beweging en corrigeer tijdig als dat 
            nodig is.
 
 Zie ook:  
            
            Meer informatie over de campagne ‘Maak je niet dik’!
 
 |  |  
    |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
        
          | 
              
                | Biologica brengt nieuwe EKO-gids 
                uit. |  
                | Alle verkooppunten van biologische producten
 |  Biologica 6 mei Op zoek naar een biologische slagerij bij u in de buurt? Of de 
            dichtstbijzijnde boerderij die biologische groenten aan huis 
            verkoopt? Raadpleeg dan de nieuwe EKO-gids. In dit handzame boekje 
            kunnen consumenten in één oogopslag zien waar er bij hen in de buurt 
            biologische voeding, textiel en tuinplanten te koop zijn. Biologica, 
            de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en 
            voeding, hoopt met de EKO-gids de verkoop van biologische producten 
            te stimuleren.
 De 1370 adressen in de EKO-gids zijn ingedeeld in vijftien 
            rubrieken: van natuurvoedingswinkels, slagerijen, boerenmarkten tot 
            restaurants met biologische gerechten op de kaart. Nieuw dit jaar is 
            de rubriek 'bezoekboerderijen'. Hierin staan adressen van 
            biologische bedrijven waar groepen schoolklassen en consumenten 
            welkom zijn voor rondleidingen en meewerkdagen. Ook nieuw is de 
            rubriek 'boer & consument-samenwerkverbanden'. De 22 bedrijven in 
            deze rubriek maken deel uit van het door Biologica ondersteunde 
            project 'Lokale Boer Consument Verbanden'. Deze bedrijven zijn - 
            ieder op hun eigen manier - een verbinding aangegaan met 
            consumenten. De twee nieuwe rubrieken in de EKO-gids weerspiegelen 
            de doelstelling van Biologica om de vertrouwensband tussen producent 
            en consument te versterken. Ria Beckers, voorzitter van Biologica, 
            zegt in het voorwoord van de EKO-gids: 'Wij willen graag dat de 
            consument weet wat hij of zij eet en liefst af en toe met eigen ogen 
            ziet hoe de biologische landbouw werkt aan een duurzame 
            productiewijze en zo aan het behoud van natuur en landschap.'
 EKO-gids online
 Naast de papieren uitgave kunnen consumenten de EKO-gids ook online 
            raadplegen. Op 
            www.platformbiologica.nl/ekogids staan de adressen per rubriek 
            ingedeeld en kan ook op postcode gezocht worden. Bezoekers van de 
            website kunnen zo makkelijk de verkooppunten bij hen in de buurt 
            opzoeken.
 Groeimarkt
 Met het verspreiden van de EKO-gids hoopt Biologica de verkoop van 
            Biologische producten te stimuleren. De biologische sector is nog 
            steeds een groeimarkt, zo blijkt uit de cijfers van het onlangs 
            verschenen EKO-Monitor Jaarrapport. Biologische AGF besloeg in 2002 
            al 3,6% van de totale markt en de productgroep zuivel groeide met 5% 
            naar een marktaandeel van 1,9%. Biologisch brood en vlees hebben een 
            marktaandeel van respectievelijk 1,9% en 1,7%. Er is echter nog een 
            flinke groei nodig om de doelstellingen van de Taskforce 
            Marktontwikkeling Biologische Landbouw - namelijk 5% eind 2004 - te 
            verwezenlijken.
 Gratis EKO-gids
 De EKO-gids is gratis en kan opgevraagd worden bij Biologica, tel: 
            030-2339970 of per e-mail:
            info@platformbiologica.nl. 
            Als bedrijven, winkels en andere organisaties de gids bestellen, 
            wordt één euro onkostenvergoeding per exemplaar in rekening 
            gebracht.
 
 |  |  
    |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
        
          | 
              
                |  |  
                | Verklaring 
                namens de Nederlandse biologische land- en tuinbouw opgesteld 
                door de Vakgroep Biologische Landbouw van LTO Nederland en Bio |  Biologica 
            15 mei 
 De biologische land- en tuinbouw 
            produceert zonder gebruik te maken van genetisch gemodificeerde 
            organismen (GGO). De achtergrond hiervan is de systeembenadering van 
            de biologische land- en tuinbouw waarbij het hele dier, de hele 
            plant, het hele bedrijf en de omgeving in harmonie betrokken zijn. 
            Het versterken van de weerstand van planten en dieren staat voorop. 
            Hier wordt aan gewerkt door te werken aan sterke rassen, een goede 
            bodemvruchtbaarheid en een ruime vruchtwisseling.
 De biologische boer en tuinder wil de natuur op haar/zijn bedrijf 
            niet uitschakelen, maar er mee samenwerken. Genetische modificatie 
            komt daarentegen voort uit een te mechanistisch en reductionistisch 
            natuurbeeld, en past daarom niet bij de biologische land- en 
            tuinbouw. Genetische modificatie leidt namelijk tot een fixatie op 
            technologische oplossingen. De ervaring leert ons dat dergelijke 
            dure oplossingen niet van lange duur zijn: er ontstaan weer nieuwe 
            problemen, omdat aan de oorzaak van het ontstaan van de problemen 
            niet gewerkt wordt. Biologische boeren en tuinders willen dus 
            volledig vrij blijven van de invloeden van genetisch gemodificeerde 
            organismen en daarvan afgeleide producten. Dit is in EU-wetgeving 
            voor biologische productie vastgelegd.
 
 De laatste tijd zien we een toename van het aantal vergunningen van 
            de Nederlandse overheid voor open veldproeven met genetisch 
            gemodificeerde gewassen. Bovendien dreigt er een eind te komen aan 
            het moratorium op de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen in 
            de EU. Deze ontwikkelingen baren ons grote zorgen.
 De biologische boeren en tuinders hebben niet om de teelt van 
            gentechgewassen gevraagd, maar het raakt hen wel. Het raakt 
            overigens ook gangbare boeren en tuinders die GGO-vrij willen 
            blijven produceren en er zijn risico's voor het milieu.
 Nu wordt door de onderzoekers beargumenteerd dat uitkruisen bij 
            aardappelen niet aan de orde is, en dat de kans klein is dat 
            GGO-aardappelen als restknollen (opslag) op een biologisch perceel 
            belanden. Alhoewel de kans op kruisbestuiving bij aardappelen klein 
            is, bestaat toch een kans dat genetisch gemodificeerd materiaal op 
            biologische bedrijven terechtkomt gedurende of na de proefperiode. 
            Ook kan verspreiding van knollen via dieren plaatsvinden. De 
            proeflocatie wordt omringd door biologische en gangbare bedrijven. 
            Zij willen niet het risico lopen dat hun gewassen besmet raken.
 Open veldproeven met GGO-gewassen raken nabijgelegen biologische 
            bedrijven direct in hun economische belangen. Handelaren en 
            consumenten in Nederland en daarbuiten eisen absolute zekerheid van 
            biologische boeren en tuinders dat hun producten vrij zijn van 
            genetische modificatie. De huidige wetgeving is niet duidelijk over 
            wie de biologische producent aansprakelijk kan stellen voor de 
            kosten van bemonsteringen en analyses. Op dit moment draait de 
            biologische boer en tuinder daar dus voor op.
 Niet voor niets heeft de Commissie Terlouw een paar jaar geleden al 
            geconcludeerd dat de teelt van genetisch veranderde gewassen in 
            Nederland in veel gevallen onmogelijk is, omdat niet voldaan kan 
            worden aan de voorwaarde dat GGO-vrije teelt mogelijk moet blijven. 
            Het verbaast ons dan ook dat de Nederlandse overheid bij het 
            verlenen van vergunningen voor open veldproeven met genetisch 
            gemodificeerde gewassen géén rekening houdt met de ligging van 
            biologische bedrijven en met andere omwonenden. Dat bleek deze week 
            opnieuw, toen de locatie van de veldproef van Plant Research 
            International werd gewijzigd, zonder dat de omwonenden werden 
            ingelicht.
 De biologische sector is bij de Raad van State in beroep gegaan 
            tegen de proefveldvergunningen die het ministerie van VROM onlangs 
            heeft afgegeven. De rechters wilden helaas geen voorlopige 
            voorziening treffen door de vergunningen in te trekken, maar de 
            bodemprocedure moet nog gevoerd worden. De sector zal bovendien deze 
            week bij staatssecretaris Van Geel van VROM protesteren tegen de 
            gang van zaken, die nog een extra lading krijgt door de plotselinge 
            wijziging van de locatie van het proefveld naar de Lovinkhoeve in 
            Marknesse, nota bene een bedrijf dat zelf deels biologisch is. Wij 
            vragen ons af: wat wil PRI hier mee aantonen?
 De Nederlandse en de Europese overheden willen de biologische sector 
            laten groeien. In Nederland wordt zelfs gestreefd naar een aandeel 
            van 10% in 2010. De politiek - evenals een groot aantal 
            maatschappelijke organisaties - wil bovendien de consument de 
            vrijheid bieden om te kunnen kiezen tussen GGO- en GGO-vrije 
            producten. Het is daarom onbegrijpelijk waarom diezelfde overheid 
            ook de teelt van gentechgewassen wil toestaan zonder wet- en 
            regelgeving in te voeren die garandeert dat de biologische sector 
            geen schade ondervindt van deze teelt. Dit beleidsvacuüm hindert de 
            groei van de biologische land- en tuinbouw, en het ontneemt de 
            consument de keuzevrijheid.
 Wij doen een beroep op de politiek om GGO-teelt niet toe te laten, 
            zolang de belangen van hen die vrij van GGO's willen blijven, niet 
            gegarandeerd zijn. Zolang de aansprakelijkheid niet geregeld is en 
            er geen regels zijn voor co-existentie van GGO-teelt en GGO-vrije 
            biologische en gangbare productie, zullen de biologische boeren en 
            tuinders doorgaan met het maken van bezwaar tegen de oprukkende 
            GGO-teelten.
 
 Bron: Biologica
 |  |  
    |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    | 
            | 
        
          | 
              
                | Waarom dikke mensen dik zijn en slanke
            mensen slank.door Li
            Kyriakou
 Lang geleden werd er gegeten om in leven te
            blijven en moest er hard gewerkt worden om 
            eten op de plank te krijgen. Nu in deze tijd van overdaad
            zijn er andere problemen. Er wordt te veel en te vaak gegeten. De
            voedingsmiddelen die gegeten worden zijn vaak eiwitrijk, vet en
            geraffineerd (bewerkte producten).Winkelwagentjes liggen vol met zoete en hartige producten die als
            tussendoortje dienen en verder geen enkele waarde voor het lichaam
            hebben. Gezonde maaltijden worden vaak vervangen voor een kant en
            klare maaltijd en/of een snack. De tijd om een gezonde verse maaltijd
            klaar te maken wordt nog maar zelden genomen. Dit omdat we geen tijd
            hebben. We hebben tenslotte een drukke baan, moeten daarnaast nog
            een studie doen om vooral niet achter te raken en als het enigszins
            lukt moet er af en toe ook nog gesport worden. En natuurlijk moeten
            we ook de sociale contacten onderhouden. Het gevolg van dit alles is
            dat onze gezonde en verantwoorde maaltijden er nogal eens bij in
            schieten. Dat terwijl juiste voeding zo belangrijk is om ons lichaam
            goed te laten functioneren en ons die energie geeft die we nodig
            hebben om goed te kunnen leven.
 |  
 
 |  Het intuïtieve vermogen om te weten wat wij
            geestelijk en lichamelijk nodig hebben zijn wij voor een groot deel
            kwijt geraakt. Aangeleerd gedrag en gedrag dat ons onbewust
            opgedrongen wordt, belemmert ons in vele dingen. Het van nature
            aanwezige vermogen om te luisteren naar 
            lichaam en geest wordt hierdoor minder. Lichaam en geest
            werken nauw met elkaar samen.We zullen het allemaal herkennen:
 Na een overvloedige maaltijd zijn we moe en kunnen we ons slecht
            concentreren. Dit is duidelijk zichtbaar als je in een restaurant
            zit. Men doet zich te goed aan de in overvloed bestelde gerechten.
            Als het einde van de maaltijd nadert, verandert de zithouding in de
            hanghouding. Terwijl we na een licht verteerbare maaltijd energie
            krijgen en ons concentratie vermogen verbetert. Desondanks geven we
            maar al te vaak toe aan al dat lekkers om ons heen. Het gevolg is
            overgewicht en de daaruit voortkomende lichamelijke en psychische
            klachten.
 Toch zijn er evenveel redenen te bedenken om ons te goed te doen aan
            het eten als om dit niet te doen.
 Zo kan de één meer kan eten dan de ander. Dit hangt af van
            verschillende factoren:
 
              
                | * | Basaalmetabolisme 
                  (grondstofwisseling): Dit is de onwillekeurige
                  lichamelijke arbeid, de hartslag, de ademhaling, het handhaven
                  van de lichaamstemperatuur, de activiteit
                  van het zenuwstelsel en de hormoonproducerende klieren. |  
                | * | Jongeren hebben een hogere basale stofwisseling
                  dan ouderen. Dit door de grotere activiteit van de
                  lichaamscellen. |  
                | * | De vrouwen hebben een lagere stofwisseling dan
                  mannen. De mannen hebben een grotere spiermassa en een
                  kleinere vetmassa. |  
                | * | Hoe
                  groter het lichaamsoppervlak, des te groter is de basale
                  stofwisseling. Een klein dik persoon heeft dus een langzamer
                  stofwisselingsproces dan een lang slank persoon. |  
                | * | Verder wordt er energie verbruikt voor de
                  verwerking van voedsel. Dit wordt de specifiek dynamische
                  werking genoemd. Het basaal metabolisme en de specifiek
                  dynamische werking worden samen de ruststofwisseling genoemd. |  
                | * | Ook zijn sommige mensen in staat energie af te
                  voeren door extra warmteproductie dit wordt thermogenese
                  genoemd. |  
                | * | En uiteraard wordt een gedeelte van de energie behoefte
                  bepaald door de lichamelijke arbeid die er verricht wordt. |  Ondanks deze
            verschillen in energieverbruik, blijft toch het al oude gezegde
            “elk pondje gaat door het mondje” opgaan. En mensen die
            daadwerkelijk overgewicht hebben en echt niet veel eten, eten vaak
            de verkeerde voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die arm zijn aan
            voedingsstoffen (vitaminen, mineralen), maar rijk zijn aan energie
            (kcal), zoals veel suiker en verkeerde vetten.Er zijn echter uitzonderingen. Het kan voorkomen dat de behoefte aan
            energie die het lichaam nodig heeft, zo laag ligt, dat men inderdaad
            maar heel weinig kan eten. Maar nogmaals, dit zijn uitzonderingen.
 Het lichaam is eigenlijke een grote zeer ingewikkelde fabriek en
            moet over voldoende voedingsstoffen beschikken om goed te kunnen
            functioneren. Het is dus van belang dat de voedingsmiddelen die we
            eten voldoende voedingsstoffen bevatten om al onze lichamelijke en
            psychische processen goed te laten verlopen.
 Waarom is het nu zo moeilijk om dat lekkers te laten staan? Waarom
            kunnen zoveel mensen eten wat ze willen of lijkt dit nou maar zo?
            Eten al die slanke mensen nou echt zoveel of eten zij gewoon anders?
 Zij eten in de meeste gevallen gewoon anders.
 Ook hier zijn weer uitzonderingen. Er zijn slanke mensen die jaren
            lang alles kunnen eten, te veel, te vet, te zoet enz.. Ook deze
            mensen krijgen na verloop van tijd te maken met de gevolgen van de
            voedingsstoffen arme voeding. Het lichaam raakt verontreinigt. Dit
            kan zich uiten in lichamelijke klachten, zoals huiduitslag, continue
            vermoeidheid, een gebrek aan weerstand en depressieve gevoelens.
            Vaak komt men in een vicieuze cirkel terecht. waaruit weer andere
            klachten voortkomen. Zij hebben dan alleen niet het ongemak van het
            overgewicht
 Er bestaat jammer genoeg nog steeds geen wondermiddel om slank te
            worden en te blijven. Velen zouden graag een middel willen zien,
            waar men er op los kan eten zonder er iets te voor hoeven laten. Het
            enige wondermiddel  echter
            dat er tot nu toe is, is in ieder goede levensmiddelenzaak te
            krijgen. Het heet verantwoorde voeding.
 Even terug naar die anders etende slanke mensen. Je hoort ze nooit
            praten over één of ander dieet, ze laten die laatste hap op het
            bord laten liggen en zeggen nee tegen het aangeboden lekkers. Het
            lijkt hun ook absoluut geen moeite te kosten.Vinden ze het gewoon
            niet lekker, hebben ze geen trek meer of zitten ze gewoon vol? De
            meest voor de hand liggende conclusie is dat zij weten wat hun
            lichaam nodig heeft en dat zij hier ook naar luisteren.
 Zij die te zwaar zijn voeren vele argumenten aan om door te eten.
            Het was speciaal voor mij klaar gemaakt, het is zonde om het te
            laten staan, zo vaak ga ik niet uit eten, het was zo lekker, ik kon
            het niet bewaren, het was een speciale gelegenheid, ik had de hele
            dag nog niets op, zonde om weg te gooien enz. enz.. Naar de behoefte
            van het lichaam wordt helemaal niet geluisterd, terwijl juist dit
            nodig is om een passend gewicht te krijgen en te behouden. Het leren
            luisteren naar ons lichaam is een lang proces. Wel is het de moeite
            waard en kan dit de oplossing zijn om voor eens en voor altijd af te
            rekenen met het overgewicht.
 Voor meer info www.healthdietclinic.nl
 
 |  |  
    |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
        
          | Temperatuur koelkast vaak te hoog
 Onderzoek van het Voedingscentrum toont aan dat de 
			temperatuur in de koelkast bij veel consumenten te hoog is. Bij hen 
			is vaak niet bekend dat een lage temperatuur, tussen de 4 en 7 °C, 
			de risico’s van ziekmakende bacteriën beperkt.
 
 De beste temperatuur in de koelkast is 4 tot 7 °C. Bij deze lage 
            temperatuur is de vermenigvuldiging van bacteriën en andere 
            organismen beperkt. Bij temperaturen boven de 7 °C krijgen 
            ziekmakende organismen zoals bacteriën meer kans waardoor 
            gezondheidsrisico’s ontstaan. Door de koelkast in te stellen op de 
            juiste temperatuur zijn veel voedselvergiftigingen te voorkomen. Met 
            radiocommercials en couponadvertenties attendeert het 
            Voedingscentrum het Nederlandse publiek hierop.
 
 In de Bewaarwijzer staat hoe lang je etenswaren kunt bewaren. Het 
            geeft richtlijnen voor de bewaartijden van geopende producten bij 
            een koeltemperatuur tussen de 4 en 7 °C. Met de koelkastthermometer 
            is te controleren of de temperatuur van de koelkast juist is 
            ingesteld. Het Voedingscentrum hoopt de Nederlandse consument met 
            deze actie bewuster te maken van het belang van koelen van 
            levensmiddelen en het gevaar van bacteriën.
 
 www.voedingscentrum.nl
 |  |  
    |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  |  |  
    |  |  |  | 
 |