|  | 
  
    |  |  |  
    |  | 
        
          | 
          
          ==================================================================== 
          Wandelen als basis voor uw gezondheid.75% van de volwassen Nederlanders is 
			onvoldoende in beweging. U kunt men hier op een gemakkelijke manier 
			iets aan doen; Wandelen is de meest natuurlijke bewegingsvorm voor 
			de mens. U heeft  geen speciale vaardigheden en faciliteiten 
			nodig om te wandelen.
 
          
			
			www.wandelend.nl
			- 
			
			www.wandelendoetwonderen.nl  
			-  
			www.laatnederlandwandelen.nl====================================================================
 
 Natuurvoeding, wat is dat nu precies. Natuurvoeding, is dat hetzelfde 
          als biologische voeding?Waar, of bij wie moet ik zijn met mijn vragen?
 Natuurlijk op
			
          
          www.natuurvoedingsconsulenten.nl
 
 ====================================================================
 Natuurvoedingskundigen in 
			Nederland
 Wat kan een natuurvoedingskundige en natuurvoeding voor u 
			betekenen.
 Nieuws over natuurlijke voeding en gezondheid! 
			http://www.natuurvoedingsspecialisten.nl
 
          
          ==================================================================== 
          
          =================================================================== 
				
					| 
          Opnieuw Chinese melk 
			vergiftigd met melamine2-02-2010
 AP, Reuters
 Chinese autoriteiten hebben opnieuw melk vergiftigd met melamine in 
			de winkelschappen gevonden. In 2008 stierven tenminste zes kinderen 
			en werden honderdduizenden vergiftigd door verontreinigde melk, 
			waarop de China verbetering van de controle op voedselveiligheid 
			beloofde. Gisteren startte een nieuwe campagne om de vergiftigde 
			melk uit de winkels te halen.Niemand weet hoeveel vergiftigde melk 
			er nog op de markt is, aldus een lid van de commissie voor 
			voedselveiligheid, Chen Junshi, geciteerd in de China Daily van 
			vandaag. Vergiftigde melk is al gevonden in Shanghai en de 
			provincies Shaanxi, Shandong, Liaoning en Hebei, aldus 
			staatspersbureau Xinhua. Sommige producten waren in het vorige 
			schandaal in 2008 uit de schappen verwijderd, opnieuw verpakt en 
			weer in roulatie gebracht.
 
 „Alle producten verontreinigd met melamine zullen worden gevonden en 
			vernietigd”, aldus minister Chen Zhu (Volksgezondheid) dit weekeinde 
			tegenover Xinhua. Een van de bedrijven die nu in de beklaagdenbank 
			staan, Shanghai Panda Dairy Co., was ook al betrokken bij het vorige 
			schandaal. In totaal werd toen bij 22 melkverwerkende bedrijven 
			melamineverontreiniging aangetroffen.
 
 De autoriteiten zullen niet elk verontreinigd product weten te 
			vinden, zegt Victoria Sekitoleko, vertegenwoordiger in Peking van de 
			Voedsel en Landbouw Organisatie (FAO) van de VN, die de maatregelen 
			verwelkomt. „Deze handelaren weten van geen ophouden en dus zullen 
			de autoriteiten continue alert moeten blijven.”
 
 Melamine is een basisstof voor kunsthars en wordt aan melk 
			toegevoegd om te verbergen dat deze melk is aangelengd met water. 
			Melamine telt veel stikstofmoleculen en telling van het aantal 
			stikstofmoleculen in melk is de klassieke test voor het gehalte aan 
			eiwit.
 
 
          Actie tegen massale doding gezonde 
			geiten  12-12-2009
 Partij voor de Dieren: De Partij voor de Dieren roept het kabinet op 
			om niet over te gaan tot ruiming van gezonde, drachtige geiten. De 
			Partij voor de Dieren is een petitie begonnen op haar website “Stop 
			massale doding gezonde geiten en schapen”. De PvdD verwijt het 
			kabinet ernstige nalatigheid in het nemen van maatregelen om de 
			Q-koorts te bestrijden. Als gevolg hiervan zijn duizenden mensen 
			ziek geworden en zijn er al 11 mensen aan de Q-koorts overleden. Nu 
			zullen als gevolg van falend beleid duizenden dieren onnodig gedood 
			worden.
 De Partij voor de Dieren zal morgen in de Kamer ook moties indienen 
			waarin zij oproept om de besmette bedrijven openbaar te maken, de 
			dieren individueel te testen op aanwezigheid van de bacterie en een 
			algeheel fokverbod in de geitensector eisen.
 Sinds 2007 is al bekend welk risico de intensieve geitenhouderij 
			vormt voor de volksgezondheid. Desondanks zijn er geen harde 
			maatregelen genomen om een uitbraak van q-koorts te bestrijden, 
			waardoor de bacterie zich over het hele land heeft kunnen 
			verspreiden. Hoe duidelijk ook beloofd was in het verleden dat er 
			nooit meer massale dodingen zouden plaatsvinden van gezonde dieren, 
			het kabinet heeft het er opnieuw op laten aankomen. Vorig jaar was 
			al duidelijk welke ernstige problemen er ontstonden door grote 
			hoeveelheden schapen en geiten bij elkaar te houden in de intensieve 
			vee-industrie. Nergens in de wereld is het q-koorts probleem zo 
			groot als in Nederland. Het lijkt niet toevallig dat de problemen 
			zich juist bij ons, het meest veedichte land ter wereld, voordoen. 
			Economische belangen hebben veel te lang voorrang gekregen boven de 
			belangen van dieren en de volksgezondheid.
 Wanneer vorig jaar ingezet was op een fokverbod hadden de problemen 
			voorkomen kunnen worden. De regering heeft geweigerd om maatregelen 
			te nemen en verschool zich achter het doen van meer onderzoek. De 
			Partij voor de Dieren vindt het onbestaanbaar dat als gevolg daarvan 
			nu moet worden overgegaan op ruimingen. Marianne Thieme: “Het ruimen 
			van gezonde dieren is niet nodig om de volksgezondheid te beschermen 
			en is ethisch onaanvaardbaar. Wanneer hiertoe wordt overgegaan zal 
			dit ingegeven zijn door economische motieven: er hoeft dan immers 
			niet onderzocht te worden welke dieren wel en niet besmet zijn.”
 De Partij voor de Dieren zal morgen een motie indienen waarin zij 
			oproept om de dieren individueel te testen op aanwezigheid van de 
			bacterie. Zo kan voorkomen worden dat alle drachtige geiten geruimd 
			moeten worden en kan er gericht ingegrepen worden. De overheid moet 
			alles op alles zetten om te voorkomen dat gezonde geiten geruimd 
			worden.
 De Partij voor de Dieren pleit tevens voor een algeheel fokverbod in 
			de geitensector en zal hierover ook een motie indienen. 
			Geitenhouders mogen momenteel nog steeds doorgaan met het fokken van 
			nieuwe geiten, ondanks dat het bekend was bij het ministerie van LNV 
			dat drachtige geiten niet gevaccineerd kunnen worden. Zolang er 
			nieuwe geiten drachtig worden terwijl de bacterie zich in het milieu 
			bevind, zal de ziekte zich verder uit blijven breiden en nog meer 
			slachtoffers maken. Hoewel er nog veel onzekerheden zijn rond 
			Q-koorts, zullen er snel harde maatregelen genomen moeten worden om 
			de volksgezondheid te beschermen. De Partij voor de Dieren pleit 
			daarom voorts voor het sluiten van geitenbedrijven die zich in de 
			directe omgeving van woonkernen bevinden. Uit onderzoek van het RIVM 
			blijkt dat omwonenden van geitenbedrijven een veel hogere kans 
			hebben om besmet te raken met de bacterie.
 Ook roept de Partij voor de Dieren de overheid op om openheid over 
			de locaties van de besmettingen en over de manier waarop binnen de 
			ministeries van LNV en VWS vanaf 2007 met Q-koorts is omgegaan. De 
			locaties van de besmette bedrijven zijn niet openbaar gemaakt, 
			waardoor nog steeds mensen chronisch ziek worden of zelfs sterven 
			aan de gevolgen van q-koorts. De Partij voor de Dieren zal morgen 
			een motie indienen om de locaties van besmette bedrijven openbaar te 
			maken.
 Bron: Partij voor de Dieren
 
 
          
          Organisch voedsel heel erg gezond
			
 Voedsel waarbij geen kunstmatige stoffen worden gebruikt is niet 
			alleen écht gezonder, maar heel veel gezonder.
 
 Organisch geteelde groenten en fruit bevatten veel meer goede 
			ingrediënten dan bespoten exemplaren. Zoals veertig procent meer 
			antioxidanten. Deze stoffen zijn een belangrijk 
			verdedigingsmechanisme tegen dodelijke aandoeningen als kanker en 
			hartziekten.
 
 Volgens professor Carlo Leifert, de coördinator van het Europees 
			onderzoek, zijn de verschillen tussen organische en bewerkte 
			groenten en fruit niet zomaar groot, maar ontzettend groot. Hij zegt 
			dat het eten van organisch voedsel hetzelfde is als het eten van één 
			extra portie groente of fruit per dag.
 
 Voor dit onderzoek teelden de wetenschappers groenten en fruit, 
			waaronder kool, sla, aardappelen en graan, op een eigen stuk land. 
			De helft werd organisch geteeld en de andere helft op de 
			traditionele manier. Hierna werden ze vergeleken op verschillende 
			factoren zoals de voedingswaarde.
 Bron: Telegraph.co.uk
 Bron: gezondheidsnet.n
 
 
          
          Een flexitariër eet weinig vlees
			
 Flexitariërs zijn de nieuwe trend in Amerika. Net als vegetariërs 
			eten flexitariërs vooral plantaardig voedsel zoals granen, groenten 
			en fruit. Maar daarnaast gaat een stukje gevogelte, vis of mager 
			vlees er af en toe ook wel in.
 
 Een kwart van de Amerikanen past volgens de 'American Dietetic 
			Association' bij deze omschrijving van de flexitariër. Deze mensen 
			eten minstens vier dagen per week geen vlees. Dit is precies wat 
			voedingsdeskundigen al jaren aanbevelen.
 
 Onderzoeken tonen aan dat mensen die op deze manier eten, in het 
			algemeen minder wegen, een lagere bloeddruk hebben en minder kans 
			hebben op hartafwijkingen, diabetes, prostaatkanker en darmkanker. 
			De 'American Dietetic Association' is dus blij met deze trend. Ze 
			denkt dat er steeds meer mensen flexitarisch zullen gaan leven en 
			prijzen deze levenswijze ook aan.
 (c) gezondheidsnet.nl l
 |  
          
          ====================================================================
 |  |  
    |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Bite Back 
			lanceert website met medische argumenten tegen dierproeven'Dierproeven vormen een gevaar voor de menselijke gezondheid'
 |  
			| 
 Zeist, 5 maart 2009 – Dierproeven vormen een gevaar voor de 
			menselijke gezondheid. Tot die conclusie komt 
			dierenrechtenorganisatie Bite Back, dat uitpakt met een site met 
			wetenschappelijke argumenten tegen dierproeven. 'Mensen zijn dan wel 
			dieren, dieren zijn geen mensen,' zegt woordvoerder Alex Romijn. 
			'Resultaten uit dierproeven kunnen niet zomaar naar de mens 
			overgebracht worden.' Dit gebeurt vaak wel, en dat is ronduit 
			gevaarlijk.
 
 In het publieke debat rond dierproeven zijn het steevast de ethische 
			argumenten die naar boven komen. Maar er zijn ook heel wat 
			wetenschappelijke redenen om experimenten op dieren stop te zetten.
 
 Daarom lanceert Bite Back het Platform voor Wetenschap zonder 
			Dierproeven (PWD), een website met wetenschappelijke argumenten 
			tegen het gebruik van dierproeven in medisch onderzoek. Met de site 
			lanceert Bite Back ook een fonds dat dierproefvrij onderzoek 
			financieel zal ondersteunen.
 
 'De wetenschappelijke discussie is in Nederland sterk onderbelicht 
			in het publieke debat', aldus Alex Romijn. 'Men gaat er standaard 
			vanuit dat dierproeven mensenlevens redden. Met het platform willen 
			we wetenschappelijke informatie bij het publiek brengen die aangeeft 
			waarom dierproeven juist mensen in gevaar brengen.'
 
 Foute resultaten
 Mensen zijn dieren, maar dieren zijn geen mensen. Resultaten 
			verkregen uit dierproeven geven geen garantie op resultaat bij 
			mensen. Er is vaak zelfs een enorm verschil tussen resultaten bij 
			mensen en bij de dieren die het dichtst bij ons staan, concludeert 
			de website.
 
 'Ervan uitgaan dat een medicijn werkt of een stof veilig is omdat 
			dit bij apen of muizen het geval is, kan dus ronduit gevaarlijk 
			zijn', aldus Alex Romijn.
 
 Maar dat is nog niet alles. Dierproeven kunnen er ook voor zorgen 
			dat medicatie tegengehouden wordt. Als een middel bij dieren niet 
			werkt, wordt het van de markt geweerd. En dat terwijl het bij mensen 
			net wel een positief resultaat zou kunnen opleveren. Hiervan worden 
			op de site meerdere voorbeelden gegeven.
 
 De Food and Drugs Administration, een toonaangevende instantie in de 
			VS, geeft aan dat 92% van de via dierproeven ontwikkelde medicatie 
			nooit op de markt komt[1], omdat het middel na klinische testen op 
			mensen niet efficiënt of schadelijk blijkt. Uit een recent artikel 
			in de New York Times blijkt dat slechts 1 op de 20 behandelmethoden 
			voor kanker op de markt komt[2]. Slechts een vijfde daarvan blijkt 
			echt te werken bij mensen. Dierproeven zijn dus duidelijk niet 
			efficiënt.
 
 Daarom zijn er over de hele wereld steeds meer wetenschappers die 
			pleiten voor een totale afschaffing van dierproeven - vanuit medisch 
			en wetenschappelijk standpunt. Deze meningen, visies en informatie 
			bundelt Bite Back op dierproeveninformatie.nl.
 
 Het alternatief
 Gelukkig bestaan er heel wat alternatieve methoden die dierproeven 
			overbodig maken en waarmee je zelfs betere resultaten kan behalen. 
			Zo kan heel wat bereikt worden met cel- en weefselculturen, 
			analytische technologieën, moleculair onderzoek, post mortem studies 
			(autopsies), computermodellen, epidemiologische studies 
			(populatiestudies) en ethisch klinisch onderzoek met vrijwillige 
			patiënten en gezonde mensen. 'Belangrijk is dat we af moeten stappen 
			van het dierproefonderzoek en moeten richten op mensspecifieke 
			resultaten', aldus Romijn.
 
 Fonds voor dierproefvrij onderzoek
 Tegelijkertijd met de lancering van het Platform voor Wetenschap 
			zonder Dierproeven, lanceert Bite Back een fonds om geld in te 
			zamelen voor dierproefvrij onderzoek. Het fonds steunt artsen en 
			wetenschappers die diervrij en dierproefvrij onderzoek verrichten.
 Bron: Bite Back
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Overheid moet 
			voeding stimuleren die gezondheid combineert met duurzaamheid |  
			| 26-07-2008
 Consumenten hebben met de keuze van hun voedsel niet alleen 
			invloed op hun eigen gezondheid, maar ook op milieu, klimaat en 
			derde wereld. De overheid moet daarom voeding stimuleren die 
			gezondheid combineert met duurzaamheid. Dat stelt de onafhankelijke 
			Stuurgroep Technology Assessment in het advies 'Voedselkwaliteit, 
			waarden voor je geld'.
 Voedsel staat momenteel hoog op de publieke agenda. Ging het in de 
			jaren ’90 vooral om voedselveiligheid, nu is de interesse verbreed 
			tot gezondheid en kwaliteit van voedsel. Ook is er meer 
			belangstelling voor de gevolgen van voeding voor eerlijke handel, 
			dierenwelzijn, koeien in de wei, klimaat, visvoorraden en tropisch 
			regenwoud. Soms bijten die waarden elkaar, soms gaan ze uitstekend 
			samen. Zo valt bijvoorbeeld de strijd tegen overgewicht goed te 
			combineren met de strijd tegen klimaatverandering.
 Bron: agriholland.nl
 Lees het hele artikel: http://www.insnet.org/nl/insnl_headlines.rxml?id=9701&photo=
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Groenten uit 
			ecologische tuin zijn wel gezond.  |  
			| 25-06-2008
 De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) betreurt dat 
			de krant 'De Morgen' in een krantenkop insinueert dat zelfgeteelde 
			groenten de spermakwaliteit zouden doen dalen. Velt wil 
			uitdrukkelijk stellen dat een eigen moestuin voor een gezin een 
			gezonde, aangename, milieuvriendelijke en economisch interessante 
			vrijetijdsbesteding is.
 
 Tuinieren is gezond, vooral als je ecologisch te werk gaat: met 
			compost in plaats van kunstmest en zonder pesticiden. Eerder 
			onderzoek toonde aan dat hormoonverstorende chemicaliën in bepaalde 
			pesticiden, plastics en cosmetica zelfs in lage dosissen een invloed 
			hebben op de ontwikkeling van de foetus, waardoor de mannetjes van 
			diverse soorten vruchtbaarheidsproblemen krijgen. Dit kwam gisteren 
			nog aan bod in de indringende documentaire 'Men in danger', op 
			Canvas.
 
 Velt voert momenteel de campagne www.123ecotuin.be om particulieren 
			te sensibiliseren, zodat ze stoppen met pesticidengebruik in 
			moestuin, siertuin, maar ook op stoepen en opritten. Ook het 
			verbranden van huisvuil en behandeld hout is een ongezonde praktijk, 
			omdat je zo giftige dioxines verspreidt in je buurt.
 
 Op bepaalde plaatsen waar de bodem vervuild is door de gifuitstoot 
			van zware industrie dient de overheid haar verantwoordelijkheid op 
			te nemen voor de sanering van de bodem. Het feit dat er op deze 
			reeds gekende plaatsen een probleem is, mag geen aanleiding zijn om 
			de bevolking op te zadelen met onzekerheid en angst om te tuinieren. 
			Tuinieren is en blijft een gezonde, fijne hobby, vooral als je het 
			ecologisch aanpakt.
 Bron: Velt.be
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Meer gif dan wettelijk 
			toegestaan op drie van de acht fruitmonsters Gevaarlijk landbouwgif op fruit uit Europarlement
 |  
			| Fruit uit het Europees Parlementsgebouw in Brussel bevat zorgwekkend 
			veel resten van bestrijdingsmiddelen die een gevaar vormen voor de 
			gezondheid en het milieu. Dit blijkt uit onderzoek van 
			Milieudefensie en het Pesticide Action Network Europe, een Europese 
			koepel van milieu- en consumentenorganisaties. De analyse, die werd 
			uitgevoerd door TNO, toonde bovendien aan dat drie van de acht 
			fruitmonsters volgens de Belgische wet niet verkocht hadden mogen 
			worden. De organisaties vragen het Europees parlement om een verbod 
			op risicovolle bestrijdingsmiddelen en een betere bescherming van 
			kwetsbare groepen zoals (ongeboren) baby's en kinderen. Eind oktober 
			stemt het parlement over een grondige herziening van de EU-regels 
			voor landbouwgif.
 
 Eind juli zijn acht monsters van zes verschillende fruitsoorten 
			gekocht bij de GB Express supermarkt in het Europees 
			Parlementsgebouw in Brussel. Deze supermarkt wordt uitsluitend 
			gebruikt door parlementsleden en medewerkers of bezoekers van het 
			Europees parlement. De fruitmonsters (appels, peren, sinaasappels, 
			aardbeien, druiven en abrikozen) waren vrijwel allemaal afkomstig 
			uit Europa en bleken in totaal 28 verschillende soorten landbouwgif 
			te bevatten. Hieronder waren tien stoffen die bekend staan als 
			kankerverwekkend en drie zenuwgiffen.
 
 De in België geteelde aardbeien bleken maar liefst 14 verschillende 
			gifstoffen te bevatten. De sinaasappels, de abrikozen en één van de 
			drie druivenmonsters bleken meer bestrijdingsmiddelen te bevatten 
			dan volgens de Belgische wet is toegestaan. In de sinaasappels 
			werden twee soorten landbouwgif boven de wettelijke norm 
			aangetroffen. Bij één ervan, de fungicide imazalil, werd de maximaal 
			aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid (ADI) voor een vijfjarig kind 
			dat één sinaasappel zou eten met 40 procent overschreden, terwijl de 
			acute giftigheidsdosis (ARfD) voor 70 procent werd bereikt: bij het 
			eten van twee van deze sinaasappels zou het kind acute 
			vergiftigingsverschijnselen (misselijkheid, buikpijn) kunnen 
			krijgen.
 
 'Deze resultaten zijn schokkend', aldus Wouter van Eck, 
			campagneleider Landbouw en Voedsel van Milieudefensie. 'Daar komt 
			nog bij dat de huidige wettelijke normen niet zijn afgestemd op 
			algemeen aanvaarde gezondheidsnormen, waardoor met name kinderen 
			onnodig gevaar lopen'.
 
 Eind oktober stemt het Europees parlement over nieuwe wetgeving voor 
			de toelating en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Milieudefensie 
			en een coalitie van Europese milieu- en consumentenorganisaties 
			lanceren vandaag de website www.pesticidewatch.eu. Op de site kunnen 
			alle Europeanen hun parlementariërs oproepen om risicovolle 
			bestrijdingsmiddelen te verbieden en kwetsbare groepen beter te 
			beschermen.
 
 Nog in 2006 maakte de Europese Commissie bekend dat Europeanen zich 
			ten aanzien van voedselveiligheid het meest bezorgd maken over 
			resten van landbouwgif op groenten en fruit. 'Dit is één van die 
			zeldzame momenten dat onze politici de kans hebben om de 
			volksgezondheid en het milieu een grote dienst te bewijzen', aldus 
			Van Eck.
 
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Staatsbosbeheer pleit voor 
			'groen bewegen op recept' |  
			| 8-10-2007
 Bewegen in de natuur blijkt een succesvol middel te zijn in de 
			strijd tegen obesitas. Uit Engels onderzoek blijken mensen het 
			bewegen in een groene omgeving hoger te waarderen en het daardoor 
			langer vol te houden. Deze resultaten blijken vooral goed te zijn 
			bijvoorbeeld in vergelijking met de resultaten die worden bereikt 
			via sportscholen. In Engeland is al een aantal jaren ervaring met 
			het op doktersvoorschrift bewegen in de natuur. Natural England (het 
			'Engelse Staatsbosbeheer') heeft een succesvolle pilot afgerond in 
			het Noordoosten van Engeland met enige tientallen deelnemers 
			gedurende 13 weken. Daarnaast worden mensen in Engeland op grote 
			schaal in beweging gebracht - zonder tussenkomst van een huisarts - 
			door het Walking your way to Health Initiative (WHI). Via het WHI 
			zijn 350 wandelroutes uitgezet, met bijbehorende folders en 
			wandelingen die door 20.000 vrijwilligers verzorgd worden en al 1 
			miljoen mensen hebben laten lopen.
 
 Uit onderzoek dat voor Staatsbosbeheer door het NIVEL (Nederlands 
			Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) is gedaan, blijkt 
			dat Nederlandse huisartsen zelden 'groen' doorverwijzen. Het NIVEL 
			heeft bestaande video-opnamen bekeken van 2748 consulten bij 142 
			huisartsen verspreid over het land. Daarbij hebben de onderzoekers 
			bekeken in hoeverre bewegen in het huisartsenconsult ter sprake kwam 
			en in hoeverre natuur hierbij aan de orde kwam. In 26% van de 
			consulten kwam het leefstijladvies 'bewegen, houding en/of sport' 
			ter sprake, natuur wordt daarbij helemaal niet genoemd.
 
 Staatsbosbeheer zou graag het Engelse systeem van 'groen bewegen op 
			recept' in Nederland mee willen realiseren. De 240.000 hectare 
			natuur van Staatsbosbeheer zijn daarvoor beschikbaar. In de visie op 
			gezondheid en preventie, die eerder dit najaar is gepresenteerd, 
			staat een pilot gepland voor bewegen op recept. Staatsbosbeheer wil 
			daar met een 'groene' variant aan bijdragen. Wij onderzoeken aan 
			welke eisen dit moet voldoen en zoeken de samenwerking op met 1e 
			lijns gezondheidszorg en zorgverzekeraars.
 
 Het advies 'Natuur en Gezondheid' dat de Raad voor Ruimtelijk, 
			Milieu- en Natuuronderzoek (RMNO) vandaag aan de ministers Verburg 
			van LNV en Klink van VWS aanbiedt roept de betrokken ministers van 
			LNV, VROM en VWS op om natuur in te zetten voor gezondheid. Gevraagd 
			wordt om dit te ondersteunen door het (doen) opzetten van 
			praktijkinitiatieven en die te begeleiden met onderzoek & monitoring. 
			Het doel is te komen tot een lerend netwerk van onderzoekers en 
			praktijkdeskundigen en zo bij te dragen aan gezondheidswinst voor de 
			Nederlandse bevolking. Het 'groen bewegen op recept' dat 
			Staatsbosbeheer voorstelt is een voorbeeld van een 
			praktijkinitiatief waar de RMNO in haar advies voor pleit.
 APS
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| GRENSVERLEGGENDE UITSPRAAK RECLAMECODE 
			COMMISSIE NA KLACHT WAKKER DIER EN MILIEUDEFENSIE:EUROPESE COMMISSIE MISLEIDT KINDEREN 
			OVER VOEDING
 |  
			| 3-10-2007
 De Europese Commissie misleidt kinderen in haar campagne 'EU 
			Minichefs'. Dit stelt de Reclamecode Commissie (RCC) na een klacht 
			van Milieudefensie en Wakker Dier. Het is de eerste keer dat de 
			Nederlandse RCC oordeelt over een Europese campagne. De misleidende 
			campagne wordt momenteel in 17 landen gevoerd en zou op 8 november 
			eindigen met een kookwedstrijd op naar schatting 10.000 scholen. De 
			organisaties hadden de klacht ingediend omdat in de campagne onder 
			het mom van de bestrijding van overgewicht juist eenzijdig vette 
			producten als vlees, vis en zuivel worden gepromoot met feitelijk 
			onjuiste gezondheidsclaims. De Europese Commissie had na de klacht 
			de website al schielijk aangepast maar de aanpassingen zijn volgens 
			de Reclamecode Commissie onvoldoende.
 
 Op de website eu.mini-chefs.eu staat inhoudelijke informatie en 
			adviesen over de consumptie van vis, vlees en zuivel. De RCC 
			oordeelt dat de claims “meat is essential for giving strength”, “ 
			Seafood is great because it gives you energy and makes you clever”, 
			“dairy products are really good for growing up” en “tuna is good for 
			you (...) rich in fatty acids, essential for the brain and nervous 
			system” misleidend zijn en niet worden onderbouwd. De Reclamecode 
			Commissie oordeelt dat de campagne in strijd is met de Reclame Code, 
			de Reclame code voor voedingsmiddelen en de Kinder- en 
			Jeugdreclamecode omdat de Europese Commissie de gezondheidsclaims 
			niet aannemelijk heeft gemaakt. Zonder een enkele kritische 
			opmerking wordt de consumptie verder gepromoot met zinnen als 
			'mankind has been eating meat ever since we stopped being vegetarian.', 
			'good meat tastes good.', ‘Meat is good for you’ en ', 'seafood is 
			great for your bones and great for your brain.' De campagne trok ook 
			al de aandacht van het Europees Parlement waar Groen Links kritische 
			kamervragen stelde.
 
 Wakker Dier en Milieudefensie vinden het onbegrijpelijk dat de 
			Europese Unie zo ongenuanceerd en zelfs met feitelijke onwaarheden 
			de consumptie van vlees, vis en zuivel stimuleert met doelgroep als 
			gevoelige doelgroep. Het aantal kinderen met overgewicht neemt 
			jaarlijks in Europa met 400.000 toe. Eerder adviseerde het RIVM al 
			aan het Ministerie van VWS om voortaan groente en fruit te promoten 
			en voedingsmiddelen met verzadigde vetten juist te gaan ontmoedigen. 
			De consumptie van vlees, vis en zuivel draagt bij jongeren voor meer 
			dan de helft bij aan de te hoge vet-inname, met name de ongezonde 
			verzadigde vetten als cholesterol, aldus het RIVM.
 
 Afgezien van de nadelen voor de gezondheid zijn deze producten verre 
			van duurzaam. Ze spelen een belangrijke rol in verlies van 
			biodiversiteit, klimaatverandering en leegvissen van de zeeën. Voor 
			vlees lijden jaarlijks bovendien honderden miljoenen dieren, zoals 
			de 100 miljoen biggen die in de EU onverdoofd worden gecastreerd. De 
			productie van dierlijke eiwitten draagt wereldwijd voor 18% bij aan 
			het ontstaan van het broeikaseffect. Door vlees, vis en zuivel 
			misleidend en ongenuanceerd aan te prijzen stimuleert de Europese 
			Commissie deze onduurzame en ongezonde consumptie.
 ronderzoek (RMNO) vandaag aan de ministers Verburg van LNV en Klink 
			van VWS aanbiedt roept de betrokken ministers van LNV, VROM en VWS 
			op om natuur in te zetten voor gezondheid. Gevraagd wordt om dit te 
			ondersteunen door het (doen) opzetten van praktijkinitiatieven en 
			die te begeleiden met onderzoek & monitoring. Het doel is te komen 
			tot een lerend netwerk van onderzoekers en praktijkdeskundigen en zo 
			bij te dragen aan gezondheidswinst voor de Nederlandse bevolking. 
			Het 'groen bewegen op recept' dat Staatsbosbeheer voorstelt is een 
			voorbeeld van een praktijkinitiatief waar de RMNO in haar advies 
			voor pleit.
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Meergranen niet 
			gezonder dan volkoren |  
			| 
			Hoewel de naam anders doet vermoeden is meergranenbrood niet per 
			definitie gezonder dan bruin- of volkorenbrood. Een grof uiterlijk 
			en de suggestieve naam zeggen niets over het gehalte aan 
			voedingsvezels, zo blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. 
			De bond vraagt het Ministerie van Volksgezondheid in de warenwet een 
			omschrijving voor de term ‘meergranen’ op te nemen, zodat 
			consumenten niet langer misleid worden.
 
 In de warenwet worden volkorenbrood, tarwebrood en witbrood apart 
			omschreven. Van die drie bevat volkorenbrood veruit de meeste 
			voedingsvezels. En hoe meer vezels, hoe gezonder want de vezels 
			zorgen onder andere voor een goede werking van de darmen en een 
			soepele stoelgang. Bovendien komt er steeds meer bewijs dat 
			voedingsvezels bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten en 
			suikerziekte. Volgens de Gezondheidsraad krijgt slechts 5 tot 10% 
			van de Nederlanders de optimale hoeveelheid vezels binnen. Juist 
			daarom is het belangrijk dat consumenten er vanuit kunnen gaan dat 
			meergranenbrood vezelrijk is.
 
 Meergranen is geen garantie voor meer vezels. De Consumentenbond 
			vergeleek vier broodsoorten van supermarkten en bakkers. Het 
			onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid voedingsvezel bij 
			volkorenbrood (fijn, grof en allinson) steevast rond de 7 gram per 
			100 gram schommelt. Maar bij meergranenbrood is het verschil groot. 
			Zo bevat het meergranenbrood van Super de Boer (zonnevolgranen) en 
			Aldi twee keer zo veel voedingsvezels als de meergranenvariant van 
			Lidl. Daarmee lijkt het meergranenbrood van Lidl meer op witbrood 
			dan op volkorenbrood. Het meergranenbrood van Lidl scoort daarom 
			slecht, terwijl de variant van C1000 (oergranen) niet verder komt 
			dan het oordeel redelijk.
 
 Vorig jaar deed de Consumentenbond ook onderzoek naar brood. 
			Donkerbruin brood bleek toen in een aantal gevallen nauwelijks meer 
			voedingsvezels te bevatten dan witbrood. Veel donkerbruin brood 
			dankt zijn kleur simpelweg aan een kleurstof. Ook ‘hoe bruiner het 
			brood, hoe gezonder’, gaat dus niet op
 
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Nieuwe 
			zoutnorm onmogelijk na te levenPizza met 9 gram zout, dagelijks maximum is 6 gram
 |  
			| In alledaagse levensmiddelen zit zo veel zout dat de consument zich 
			onmogelijk aan het nieuwe overheidsadvies van maximaal 6 gram zout 
			per dag kan houden. Vooral mensen die vaak groenten uit pot of blik, 
			kaas, kant-en-klaarmaaltijden, fastfood en snacks eten vormen een 
			risicogroep. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. 
			Uitschieter is een pizza met ruim 9 gram zout.
 
 De onderzoeksresultaten worden vandaag gepresenteerd op het 
			symposium Opzouten! Minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn 
			en Sport is daarbij aanwezig, net als tal van vertegenwoordigers uit 
			de levensmiddelenindustrie.
 
 Bij het onderzoek naar het zoutgehalte in onder meer brood, beleg, 
			snacks, pizza’s, koek en stoommaaltijden stuitte de Consumentenbond 
			op opmerkelijke resultaten. Wie net als de bond bij Al Capone’s een 
			Italian Pizza met salami bestelt, heeft in één klap anderhalf keer 
			het dagelijks maximum aan zout binnen (ruim 9 gram). Ook alle andere 
			pizza’s en stoommaaltijden scoren hoog. Maar ook brood en beleg 
			leveren een forse bijdrage aan de zoutconsumptie. Zo kunnen twee 
			witte boterhammen met kaas, een bruine boterham met ham en een klein 
			bord tomatensoep al goed zijn voor het dagelijks maximum van 6 gram. 
			En zelfs bewuste eters overschrijden moeiteloos de zoutnorm. De 
			onderlinge verschillen tussen het zoutste en het minst zoute product 
			binnen een categorie (bijvoorbeeld pindakaas) zijn enorm: gemiddeld 
			52%. Dat bewijst dat het heel goed mogelijk is om producten met 
			minder zout te maken.
 
 Een studie van de Consumentenbond en de Wageningen Universiteit laat 
			zien dat jaarlijks ruim 5.000 Nederlanders sterven doordat we 
			massaal te zout eten. Te veel zout zorgt voor een hogere bloeddruk, 
			wat op termijn kan leiden tot een beroerte of hartinfarct. De 
			gemiddelde Nederlander krijgt per dag naar schatting 10 tot 12 gram 
			zout binnen (4 kilo per jaar). Daarvan komt hooguit 30% uit het 
			eigen zoutvaatje, de rest zit ‘verstopt’ in de dagelijkse 
			boodschappen. Zout staat bovendien nauwelijks op de etiketten. 
			Bewust kiezen is onmogelijk. De zoutnorm is daarmee voor de 
			consument een goed bedoeld, maar onuitvoerbaar advies.
 
 De Consumentenbond roept fabrikanten op veel minder zout in hun 
			producten te verwerken en om alle levensmiddelen te voorzien van 
			volledige en duidelijke etiketten. Tegelijkertijd moeten overheid en 
			fabrikanten op basis van meetbare doelstellingen afspraken maken om 
			het gebruik van zout drastisch te beperken. Overigens is ‘smaak’ 
			geen argument om veel zout te gebruiken. Smaak is pure gewenning. 
			Wanneer wordt afgesproken de hoeveelheid zout stapsgewijs te 
			verlagen, merkt de consument daar niets van. Wie zelf wil uitrekenen 
			of hij te veel zout eet, kan vanaf vandaag terecht op 
			www.consumentenbond.nl.
 
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Biologische 
			produkten scoren goed op voedselveiligheid |  
			| Biologische producten scoren goed als het gaat om 
			voedselveiligheid. Dit blijkt uit een rapport van het RIKILT – 
			Instituut voor Voedselveiligheid (onderdeel van Wageningen UR) 
			waarin biologische en gangbare producten met elkaar zijn vergeleken.
 
 Zo is de aanwezigheid van antibiotica-resistente bacteriën bij 
			varkens en kippen beduidend lager dan in gangbare producten. Verder 
			zitten er in biologische producten niet meer schimmeltoxines, zware 
			metalen en micro-organismen dan in gangbare. Dit is opvallend omdat 
			de aanwezigheid van deze stoffen vaak in relatie is gebracht met 
			biologische producten.
 
 Het rapport betreft een tweejarig onderzoek naar contaminanten en 
			bacteriën in biologische en gangbare agrarische producten. Door de 
			bemonstering te koppelen aan bedrijfsbezoeken is tevens inzicht 
			verkregen in de relatie tussen bedrijfsvoering en de aanwezigheid 
			van contaminanten en bacteriën. De studie is uitgevoerd door het 
			RIKILT, het Louis Bolk Instituut, het CIDC-Lelystad (Wageningen UR) 
			en Biologica in opdracht van het ministerie van LNV en de Voedsel en 
			Waren Autoriteit.
 
 Uit het onderzoek blijkt onder andere dat er in biologisch gehouden 
			vleeskuikens minder Salmonella bacteriën voorkomen. Bij varkens is 
			dit het geval bij biologische bedrijven met meer ervaring. Verder 
			bleken bacteriën bij biologische vleeskuikens en varkens minder 
			resistent tegen antibiotica. Zo’n verlaging van de 
			antibiotica-resistentie is een belangrijke doelstelling van het 
			EU-beleid ten aanzien van antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren.
 Ook is gekeken naar nitraat: biologische peen scoorde op dit punt 
			slechter dan gangbare peen; biologische kropsla uit de vollegrond 
			scoorde beter dan de gangbare sla. Voor wat betreft ijsbergsla en 
			kassla waren de gehaltes met elkaar vergelijkbaar.
 
 Verder is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van zware metalen in 
			plantaardige en dierlijke producten, ziekteverwekkende bacteriën 
			zoals E. coli in kippen en varkens en de aanwezigheid van 
			schimmeltoxines in tarwe. Hierin konden geen verschillen worden 
			aangetoond tussen biologische en gangbare producten.
 De uitslag voor wat betreft Campylobacter was minder gunstig voor 
			sommige biologische producten; deze kwam meer voor bij biologische 
			vleeskuikens.
 
 Bron: RIKILT – Instituut voor Voedselveiligheid, onderdeel van 
			Wageningen Universiteit & Researchcentrum.
 
 Bron: Biologica
 
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
		
			| Mensheid gediend 
			bij lagere vleesconsumptie |  
			| Als mensen meer plantaardig in plaats van dierlijk eiwit eten, 
			levert dat enorme - en broodnodige - voordelen op. Zo'n 
			'eiwitomslag' komt duurzame energievoorziening, duurzaam 
			watergebruik, de biodiversiteit en de volks- en diergezondheid ten 
			goede. Collectief vegetarisch worden hoeft niet, maar 
			vleesvervangers van goede smaak en kwaliteit moeten ons vlees vaker 
			gaan vervangen.
 
 Dit is de belangrijkste uitkomst van een groot en breed onderzoek, 
			PROFETAS genaamd (Protein Foods, Environment, Technology And 
			Society), naar duurzamere eiwitproductie van negentien economen, 
			consumentenonderzoekers, voedseltechnologen, sociologen, 
			politicologen, psychologen, ecologen en chemici van drie 
			universiteiten.
 
 Feiten over vlees
 • om tot 1 kilo vleeseiwit te komen is afhankelijk van de diersoort 
			en de omstandigheden 3 tot 10 kg plantaardig eiwit nodig;
 • een kilo rundvlees kost 15 m3 water, een kilo lamsvlees 10 m3, 
			terwijl voor een kilo graan 0,4 tot 3 m3 water volstaat;
 • 75% van het beschikbare zoetwater, 35% van het beschikbare land en 
			20% van alle energie wordt op dit moment ingezet voor 
			voedselproductie;
 • tussen 1950 en 2000 verdubbelde de wereldbevolking van 2,7 naar 6 
			miljard mensen, maar de vleesproductie vijfvoudigde van 45 naar 233 
			miljard kilo per jaar. In 2050 verwacht de FAO 9 miljard mensen en 
			een vleesproductie rond 450 miljard kilo per jaar.
 
 Novel Protein Foods
 De PROFETAS-onderzoekers bepleiten dan ook een 'eiwitomslag': we 
			moeten minder vlees gaan eten en onze eiwitbehoefte deels gaan 
			vervullen met zogeheten Novel Protein Foods (NPF's). Deze NPF's zijn 
			gebaseerd op plantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld erwten of soja.
 
 Het is niet zo dat we allemaal vegetarisch moeten gaan eten. Wel is 
			een productieverandering nodig, en vooral een 
			mentaliteitsverandering. Weliswaar zijn in de westerse landen 
			vleesvervangers in opkomst, maar de vleesconsumptie blijft 
			onveranderd hoog. En in industrialiserende landen als China en 
			Brazilië was de vleesconsumptie laag, maar neemt sterk toe. Om een 
			omslag te bereiken zijn dus trendbreuken op wereldschaal 
			noodzakelijk.
 
 Nog meer voordelen
 De eiwitomslag heeft veel nevenvoordelen. Een voorzichtige schatting 
			van de onderzoekers is dat er zo veel land zou vrijkomen voor 
			aanplant van biomassa, dat een kwart van de huidige 
			wereldenergieproductie duurzaam gedekt kan worden. En dat zonder 
			aantasting van weidegronden (met extensief geproduceerd vlees) en 
			natuurgebieden zoals tropische regenwouden.
 
 De eiwitomslag kan ook helpen om de door dierziekten en crises 
			geplaagde vleeseconomie weer op de rails te krijgen. Ongeveer 
			eenderde van de wereldhandel in vee en vlees wordt momenteel 
			getroffen door uitbraken van ziekten, met miljarden euro's schade 
			tot gevolg.
 
 Ten slotte zou de omslag een positieve invloed hebben op de 
			volksgezondheid, door de afname van zowel overgewicht als 
			vleesgerelateerde ziekten.
 
 Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
 |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
        
          | Weet wat je eet |  
          | Verse groenten en fruit horen thuis in een gezonde voeding. Maar 
            zijn ze altijd zo gezond? Vaker dan u denkt zitten er gevaarlijke 
            stoffen in voedsel. Resten van bestrijdingsmiddelen in groente en 
            fruit, antibiotica en ziekmakende bacteriën in vlees, kwik in vis en 
            nog veel meer. Veel mensen verwachten dat de overheid zorgt voor 
            schoon voedsel in de winkel. Helaas niet.
 
 Meer gif dan toegestaan
 In 14 procent van het geïmporteerde fruit en groente zit meer gif 
            dan wettelijk is toegestaan. Dat is al jaren zo. In kip zitten vaak 
            gevaarlijke bacteriën. En wellicht is dit nog maar het topje van de 
            ijsberg, want veel versproducten worden nog veel te slecht 
            gecontroleerd.
 
 Zo kan het niet langer
 Wij, drie milieu- en consumentenorganisaties, vinden dat het zo niet 
            langer kan. We roepen supermarkten op om schoon voedsel te verkopen. 
            En de overheid om daar scherper op toe te zien. U als consument hebt 
            het recht om te weten wat u eet. We hebben supermarkten dan ook 
            gevraagd om hun meetgegevens over gevaarlijke stoffen in voedsel 
            openbaar te maken. Dat hebben ze tot nu toe geweigerd. Daarom meten 
            we nu zelf. Regelmatig publiceren we hier de resultaten. Kijk hier 
            hoe uw supermarkt scoort!
 www.weetwatjeeet.nl
 
 Deze website is een gezamelijk initiatief van:
 
 Stichting Natuur en Milieu
 Consumentenvereniging Goede Waar & Co
 Milieudefensie
 
 |  |  
    |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    | 
            | 
        
          | 
              
                | Waarom dikke mensen dik zijn en slanke
            mensen slank.door Li
            Kyriakou
 Lang geleden werd er gegeten om in leven te
            blijven en moest er hard gewerkt worden om 
            eten op de plank te krijgen. Nu in deze tijd van overdaad
            zijn er andere problemen. Er wordt te veel en te vaak gegeten. De
            voedingsmiddelen die gegeten worden zijn vaak eiwitrijk, vet en
            geraffineerd (bewerkte producten).Winkelwagentjes liggen vol met zoete en hartige producten die als
            tussendoortje dienen en verder geen enkele waarde voor het lichaam
            hebben. Gezonde maaltijden worden vaak vervangen voor een kant en
            klare maaltijd en/of een snack. De tijd om een gezonde verse maaltijd
            klaar te maken wordt nog maar zelden genomen. Dit omdat we geen tijd
            hebben. We hebben tenslotte een drukke baan, moeten daarnaast nog
            een studie doen om vooral niet achter te raken en als het enigszins
            lukt moet er af en toe ook nog gesport worden. En natuurlijk moeten
            we ook de sociale contacten onderhouden. Het gevolg van dit alles is
            dat onze gezonde en verantwoorde maaltijden er nogal eens bij in
            schieten. Dat terwijl juiste voeding zo belangrijk is om ons lichaam
            goed te laten functioneren en ons die energie geeft die we nodig
            hebben om goed te kunnen leven.
 |  
 
 |  Het intuïtieve vermogen om te weten wat wij
            geestelijk en lichamelijk nodig hebben zijn wij voor een groot deel
            kwijt geraakt. Aangeleerd gedrag en gedrag dat ons onbewust
            opgedrongen wordt, belemmert ons in vele dingen. Het van nature
            aanwezige vermogen om te luisteren naar 
            lichaam en geest wordt hierdoor minder. Lichaam en geest
            werken nauw met elkaar samen.We zullen het allemaal herkennen:
 Na een overvloedige maaltijd zijn we moe en kunnen we ons slecht
            concentreren. Dit is duidelijk zichtbaar als je in een restaurant
            zit. Men doet zich te goed aan de in overvloed bestelde gerechten.
            Als het einde van de maaltijd nadert, verandert de zithouding in de
            hanghouding. Terwijl we na een licht verteerbare maaltijd energie
            krijgen en ons concentratie vermogen verbetert. Desondanks geven we
            maar al te vaak toe aan al dat lekkers om ons heen. Het gevolg is
            overgewicht en de daaruit voortkomende lichamelijke en psychische
            klachten.
 Toch zijn er evenveel redenen te bedenken om ons te goed te doen aan
            het eten als om dit niet te doen.
 Zo kan de één meer kan eten dan de ander. Dit hangt af van
            verschillende factoren:
 
              
                | * | Basaalmetabolisme 
                  (grondstofwisseling): Dit is de onwillekeurige
                  lichamelijke arbeid, de hartslag, de ademhaling, het handhaven
                  van de lichaamstemperatuur, de activiteit
                  van het zenuwstelsel en de hormoonproducerende klieren. |  
                | * | Jongeren hebben een hogere basale stofwisseling
                  dan ouderen. Dit door de grotere activiteit van de
                  lichaamscellen. |  
                | * | De vrouwen hebben een lagere stofwisseling dan
                  mannen. De mannen hebben een grotere spiermassa en een
                  kleinere vetmassa. |  
                | * | Hoe
                  groter het lichaamsoppervlak, des te groter is de basale
                  stofwisseling. Een klein dik persoon heeft dus een langzamer
                  stofwisselingsproces dan een lang slank persoon. |  
                | * | Verder wordt er energie verbruikt voor de
                  verwerking van voedsel. Dit wordt de specifiek dynamische
                  werking genoemd. Het basaal metabolisme en de specifiek
                  dynamische werking worden samen de ruststofwisseling genoemd. |  
                | * | Ook zijn sommige mensen in staat energie af te
                  voeren door extra warmteproductie dit wordt thermogenese
                  genoemd. |  
                | * | En uiteraard wordt een gedeelte van de energie behoefte
                  bepaald door de lichamelijke arbeid die er verricht wordt. |  Ondanks deze
            verschillen in energieverbruik, blijft toch het al oude gezegde
            “elk pondje gaat door het mondje” opgaan. En mensen die
            daadwerkelijk overgewicht hebben en echt niet veel eten, eten vaak
            de verkeerde voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die arm zijn aan
            voedingsstoffen (vitaminen, mineralen), maar rijk zijn aan energie
            (kcal), zoals veel suiker en verkeerde vetten.Er zijn echter uitzonderingen. Het kan voorkomen dat de behoefte aan
            energie die het lichaam nodig heeft, zo laag ligt, dat men inderdaad
            maar heel weinig kan eten. Maar nogmaals, dit zijn uitzonderingen.
 Het lichaam is eigenlijke een grote zeer ingewikkelde fabriek en
            moet over voldoende voedingsstoffen beschikken om goed te kunnen
            functioneren. Het is dus van belang dat de voedingsmiddelen die we
            eten voldoende voedingsstoffen bevatten om al onze lichamelijke en
            psychische processen goed te laten verlopen.
 Waarom is het nu zo moeilijk om dat lekkers te laten staan? Waarom
            kunnen zoveel mensen eten wat ze willen of lijkt dit nou maar zo?
            Eten al die slanke mensen nou echt zoveel of eten zij gewoon anders?
 Zij eten in de meeste gevallen gewoon anders.
 Ook hier zijn weer uitzonderingen. Er zijn slanke mensen die jaren
            lang alles kunnen eten, te veel, te vet, te zoet enz.. Ook deze
            mensen krijgen na verloop van tijd te maken met de gevolgen van de
            voedingsstoffen arme voeding. Het lichaam raakt verontreinigt. Dit
            kan zich uiten in lichamelijke klachten, zoals huiduitslag, continue
            vermoeidheid, een gebrek aan weerstand en depressieve gevoelens.
            Vaak komt men in een vicieuze cirkel terecht. waaruit weer andere
            klachten voortkomen. Zij hebben dan alleen niet het ongemak van het
            overgewicht
 Er bestaat jammer genoeg nog steeds geen wondermiddel om slank te
            worden en te blijven. Velen zouden graag een middel willen zien,
            waar men er op los kan eten zonder er iets te voor hoeven laten. Het
            enige wondermiddel  echter
            dat er tot nu toe is, is in ieder goede levensmiddelenzaak te
            krijgen. Het heet verantwoorde voeding.
 Even terug naar die anders etende slanke mensen. Je hoort ze nooit
            praten over één of ander dieet, ze laten die laatste hap op het
            bord laten liggen en zeggen nee tegen het aangeboden lekkers. Het
            lijkt hun ook absoluut geen moeite te kosten.Vinden ze het gewoon
            niet lekker, hebben ze geen trek meer of zitten ze gewoon vol? De
            meest voor de hand liggende conclusie is dat zij weten wat hun
            lichaam nodig heeft en dat zij hier ook naar luisteren.
 Zij die te zwaar zijn voeren vele argumenten aan om door te eten.
            Het was speciaal voor mij klaar gemaakt, het is zonde om het te
            laten staan, zo vaak ga ik niet uit eten, het was zo lekker, ik kon
            het niet bewaren, het was een speciale gelegenheid, ik had de hele
            dag nog niets op, zonde om weg te gooien enz. enz.. Naar de behoefte
            van het lichaam wordt helemaal niet geluisterd, terwijl juist dit
            nodig is om een passend gewicht te krijgen en te behouden. Het leren
            luisteren naar ons lichaam is een lang proces. Wel is het de moeite
            waard en kan dit de oplossing zijn om voor eens en voor altijd af te
            rekenen met het overgewicht.
 Voor meer info www.healthdietclinic.nl
 
 |  |  
    |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  | 
        
          | Temperatuur koelkast vaak te hoog
 Onderzoek van het Voedingscentrum toont aan dat de 
			temperatuur in de koelkast bij veel consumenten te hoog is. Bij hen 
			is vaak niet bekend dat een lage temperatuur, tussen de 4 en 7 °C, 
			de risico’s van ziekmakende bacteriën beperkt.
 
 De beste temperatuur in de koelkast is 4 tot 7 °C. Bij deze lage 
            temperatuur is de vermenigvuldiging van bacteriën en andere 
            organismen beperkt. Bij temperaturen boven de 7 °C krijgen 
            ziekmakende organismen zoals bacteriën meer kans waardoor 
            gezondheidsrisico’s ontstaan. Door de koelkast in te stellen op de 
            juiste temperatuur zijn veel voedselvergiftigingen te voorkomen. Met 
            radiocommercials en couponadvertenties attendeert het 
            Voedingscentrum het Nederlandse publiek hierop.
 
 In de Bewaarwijzer staat hoe lang je etenswaren kunt bewaren. Het 
            geeft richtlijnen voor de bewaartijden van geopende producten bij 
            een koeltemperatuur tussen de 4 en 7 °C. Met de koelkastthermometer 
            is te controleren of de temperatuur van de koelkast juist is 
            ingesteld. Het Voedingscentrum hoopt de Nederlandse consument met 
            deze actie bewuster te maken van het belang van koelen van 
            levensmiddelen en het gevaar van bacteriën.
 
 www.voedingscentrum.nl
 |  |  
    |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  | terug naar boven |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  
    |  |  |  |  |  
    |  |  |  | 
 |